Над 50% от хората по света все още не използват интернет


Над 50% от хората по света все още не използват интернет
Снимка: iStock/Guliver

2905

Над половината от световното население все още не ползва интернет, според нов доклад на Международния съюз по телекомуникациии към ООН.

В момента 47,1% от населението на Земята има достъп до глобалната мрежа, в сравнение с 43% през миналата година, сочи статистиката.

Мобилните широколентови мрежи играят важна роля за разширяване на достъпа до интернет. През настоящата година те са обхванали 84% от населението на планетата, но броят на потребителите на интернет остава значително по-малък от броя на хората, които имат възможност за достъп до мрежата.

Докато разгръщането на инфраструктурата има решаващо значение, високите цени и други бариери възпрепятстват хората да навлязат в цифловия свят, се посочва в доклада, цитиран от TechNews.

Ръстът в използването на интернет е най-интензивен в развиващите се страни, но все още много хора там не притежават и не ползват мобилни телефони.

Южна Корея демонстрира най-високо ниво на свързване и използване на интернет, докато африкански държави като Нигерия, Чад, Гвинея-Бисау и Южен Судан са на дъното по тези показатели.

В някои страни покупката на телефон се явява по-непосилна задача за хората, отколкото достъпът до интернет услуги. Обичайно явление е жените, възрастните, необразованите, бедните и живеещите в отдалечени места да не ползват интернет, за разлика от мъжете, по-заможните, младежите и градските жители.

 

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички