Най-евтиният компютър вече е на пазара


Най-евтиният компютър вече е на пазара
Снимка:

2664

Raspberry Pi Foundation e английска компания, която предизвика истинска революция в индустрията преди три години, когато представи първия си миниатюрен компютър. Размерите му са колкото на кредитна карта, но предлага доста интересни технически спецификации и може да се купи от потребителите за едва 25 долара. Невероятният успех на моделите на компанията сега закономерно доведоха до премиерата на най-евтиния ѝ мини компютър, който се казва Raspberry Pi Zero и ще се продава само за 5 долара, съобщава Mashable.

По подобие на своите предшественици, той представлява компактна дънна платка и не разполага с допълнителна клавиатура, компютърна мишка, дисплей или дори кутия и калъф.

Raspberry Pi Zero обаче има ARM11 процесор с работна честота от 1GHz, който е с 40% по-бърз от чипа, с който работи първия мини компютър на компанията и е допълнен от 512МВ LPDDR2 SDRAM. Пълните размери на устройството са 65х30х5 милиметра, което го превръща в най-компактния модел на компанията досега, като той също така има microSD слот за памет карти, miniHDMI и microUSB портове, улесняващи свързването на периферни устройства. 

Мини компютърът работи под управлението на Raspberry OS платформата, която позволява да стартирате популярни приложения като Scratch, Minecraft и Sonic Pi. Компанията смята да предостави две безплатни копия на устройството със следващото издание на своето MagPi списание.

Най-евтиният компютър вече е в продажба, но първоначално са достъпни ограничени бройки.

 

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички