Норвежката компания "Теленор" купува Глобул от ОТЕ


Норвежката компания "Теленор" купува Глобул от ОТЕ
Снимка:

39228

Гръцката телекомуникационна компания ОТЕ се е съгласила да продаде българския си филиал Глобул на норвежката Теленор за 717 милиона евро (934 милиона долара), за да намали дълга си, съобщава Ройтерс.

Глобул е вторият по големина мобилен оператор в България с 4,5 милиона абоната и пазарен дял от 36%. Сделката включва и Германос България. Цената на покупката ще бъде приспособена в зависимост от нетния дълг на Глобул и промените в капитала в деня, в който транзакцията бъде завършена, информира ОТЕ в съобщение до борсата.

"Въз основа на нашия опит от успешната работа на Теленор в региона силно вярваме, че можем да бъдем полезни на българския пазар. Като прибавим нашия мащаб и опит към възможностите и познаването на пазара от страна на Глобул, можем да предложим още по-добро качество и съвременни услуги на българските клиенти", заяви Фредрик Баксос, Генерален директор и президент на Теленор Груп.

В момента за Централна и Източна Европа Теленор Груп присъства в Унгария, Сърбия и Черна гора. Компанията е лидер по отношение на пазарния дял на приходите в последните две страни.

"Влизането ни на българския пазар увеличава възможностите за трансгранично сътрудничество и увеличаване на ефективността, от което ще се възползват както клиентите ни, така и Теленор Груп. Ние виждаме и потенциал за разрастване на мобилната информация и интернет базираните услуги на пазара", каза Кйел-Мортен Йонсен, изпълнителен вицепрезидент и директор за Европа.

Глобул присъства на българския пазар от 2001 г. В края на 2012 компанията е с 4,5 милиона мобилни абонати и 36% пазарен дял. През 2012 г. Глобул и Германос България имат постъпления от 378 милиона евро и печалба преди данъци, такси и амортизация в размер на 135 милиона евро.

Сделката се очаква да бъде завършена през третото тримесечие на 2013 г., след приключване на всички необходими процедури и одобрение от органите за защита на конкуренцията.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички