Носите 1000 евро годишно на любимите си сайтове


Носите 1000 евро годишно на любимите си сайтове
Снимка:

426

Личните данни носят на интернет компаниите приходи от над 300 млрд. евро годишно, изчисляват анализатори на Boston Consulting. Всеки потребител осигурява 1000 евро, а към 2020 г. общият доход ще достигне 1 трлн. евро.

Днес най-големите социални мрежи и търсачки анализират записи, контакти и заявки на своите клиенти, за да персонализират рекламите и преките онлайн продажби. Пазарът се разраства не само бурно, но и безконтролно, и тази тенденция вече привлече вниманието на регулаторите.

Еврокомисията разследва как Google и Facebook използват личните данни на посетителите на сайтовете им и заплаши двете компании със солени глоби.

Наскоро Брюксел нареди на Google да преразгледа политиката си за събиране и съхраняване на лични данни, в противен случай търсачката е заплашена от финансови санкции, които може да достигнат до 10% от печалбата.

Информацията става по-ценна от златото в съвременната интернет икономика. Според прогнозите на Boston Consulting, онлайн услугите ще достигнат 8% дял от брутния вътрешен продукт на еврозоната в следващите осем години. По-голямата част от приходите ще идват именно от обработката и събирането на лични данни.

В доклада на Boston Consulting се подчертава, че европейските потребители постепенно осъзнават цената си и все по-често отказват да споделят персонална информация, освен ако не е в замяна на конкретни бонуси.

 

  • Етикети:

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички