Ново устройство прави батериите на смартфоните с 30% по-издържливи


Ново устройство прави батериите на смартфоните с 30% по-издържливи
Снимка: Thinkstock/ Guliver

1815

Вече са изобретени системи, които позволяват на електронните устройства да генерират електричество от намиращи се в близост източници на електромагнитна енергия, каквито са радиовълните, пише Gizmag.

Приложението на такива системи е ограничено до малки устройства като безжични сензори, но изследователски екип е създал устройство, което зарежда батерията на смартфон, удължавайки издържливостта й с до 30 процента. При това системата генерира енергия от радиосигналите, излъчени от самия телефон.

Устройството, разработено от учени от Щатския университет на Охайо под ръководството на проф. Чи-Чих Чен, улавя радиовълни, докато са все още мощни в близост до източника им. За сравнение, системите, генериращи електричество от разсеяни вълни, които преминават през въздуха, произвеждат съвсем малки заряди и то за дълго време.

Технологията, която може да се вгради в кутията на смартфон, установява коя част от излъчвания от телефона сигнал не достига до клетъчна кула или рутер. Телефоните излъчват вълни във всички посоки едновременно, за да се свържат с най-близката кула, независимо къде се намира, и голяма част от сигнала се губи. Точно този “неизползван” радиосигнал, който всъщност е вид променлив ток с висока честота, се преобразува в постоянен ток и се използва за зареждане на батерията. В резултат батерията не само издържа по-дълго, но и няма загуба на данни или понижаване на качеството на звука.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички