Опасностите на социалните мрежи, за които не знаем


Опасностите на социалните мрежи, за които не знаем
Снимка:

3917

Яхнали вълната на социалните мрежи, които ни дадоха властта да изкажем публично собственото си мнение, охотно коментираме новинарски статии, споделяме лични драми, обсъждаме живота на знаменитости.

И рядко си даваме сметка за опасностите, на които се излагаме, докато общуваме свободно с приятелите си във Facebook и Twitter.

Не, не става въпрос за защита на личните данни – тема, която също е от ключово значение, а за простия факт, че да изразиш становище в Интернет не е същото като да побъбриш с приятели в кварталната кръчма.

Едно знаково дело, приключило само преди ден в мъгливия Албион, би трябвало да накара червените лампички да светнат за всички заклети почитатели на различни форуми.

Съдия Андрю Шоу нареди на девет души да заплатят на жертвата, изнасилена от футболиста Чад Еванс по 624 паунда, след като разкрили самоличността й в Twitter и Facebook. Забележителното тук е, че обвиняемите са нямали и представа, че нарушават закона. Незнанието обаче не е валидно легално оправдание – предупреждават адвокати.

Ако сте запалени фенове на социалните мрежи, е добре да сте наясно с факта, че носите юридическа отговорност за всеки свой пост, колкото и невинен да ви изглежда той. От гледна точка на закона, вашата позиция не е по-различна от тази на утвърдени медии, които, за разлика от вас, разполагат с мощни екипи правни сътрудници.

Споменатато дело може да ви изглежда далечно събитие, случващо се чак във Великобритания, но експерти, цитирани от The Telegraph предупреждават, че докато мрежата ни дава властта да изкажем мнението си, недоволните или засегнатите от нашата позиция пък имат правото да ни изправят на подсъдимата скамейка.

В следващите няколко години ще станем свидетели на бум на подобни съдебни искове, предупреждават адвокати.

Не забравяйте и че за разлика от бъбренето на по чашка, постовете ви в мрежата не само остават, но и проявяват тенденцията да се разпространяват като пожар. Да си спомним случаят с Лалит Поди, който заемаше поста президент на висшата лига по крикет в Индия. Моди погрешно обвини играча Крис Кернс в задкулисно договаряне на мачове.

Особено опасни са всички ваши публикации в интернет, които могат да се тълкуват като дискриминация, расизъм, или клевета – коментират правни експерти.

 

  • Етикети:

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички