Орешарски: В предприемачеството трябва да има повече свобода и по-силна регулация


Орешарски: В предприемачеството трябва да има повече свобода и по-силна регулация
Снимка:

563

Трябва да работим за държава, която да има доста по-силни регулиращи и координиращи функции отгоре и по-голяма свобода на предприемачеството отдолу, заяви обявеният за бъдещ премиер от КБ Пламен Орешарски.

В един доклад на ЕС се сочеше,че малко страни в Европа влизат в кризата с добри показатели, започна Орешарски. Днес констатираме, че икономиката ни не издържа, че държавата се намира сред страните в риск, без да е имало предпоставки за това. Моето обяснение е, че това е в резултат на хаотичната фискална политика, увлечението по административно - силов натиск спрямо икономическите субекти - това са причините за неочакваното за нас свиване на икономиката, каза той. В обозрима перспектива тези причини намаляват възможностите за прилагане на определени антикризисни мерки, според Орешарски.

Създадоха се изкуствени монополи в съответствие с господстващия политически монопол за последните години, подчерта икономистът. Какво трябва спешно да се направи и в средносрочен план? Незабавно преустановяване на административно - силовия натиск за успокояване на стопанския сектор, да не се вдигат основни данъци, но да се увеличи събираемостта на неданъчните приходи, възстановяване на добрите практики в НАП и в митниците.

В контролните агенции да се ускори анализът на риска и да се фокусира вниманието върху рисковите сектори- има много несъбрани приходи. Трябва да се възстанови разплащането с бизнеса, дори и с риск да се намалят някои инвестиционни програми. Категоричен отказ от популистко пропагандното говорене от централните власти. При макроикономическата рамка - запазване на валутния борд и фиксирания курс до приемането ни в еврозоната. Струва си да влезем в еврозоната, но не на всяка цена - теза, която вече неведнъж съм изтъквал, отбеляза Орешарски. Трябва да заложим и реалистични цели във фискалната политика, да подобрим ефективността на публичните разходи и да направим истинска фискална децентрализация.

Необходимо е да се въздържаме от прекомерно задлъжняване. Необходим е и нов подход на държавата за регулиране на икономиката. Добре е да заложим на производствени инвестиции и на бизнеси с експортен характер, ще подобрим за тази цел бизнес климата и ще насърчим определени региони да търсят модерни производства с висока добавена стойност. Държавата трябва да продължи да подкрепя иновативната дейност. Трябва да има и оценка на концесионната дейност и на приватизационните сделки, да има противодействие на тенденцията за изкуствено монополизиране на определени сектори, регулации на спекулативните търговски звена.

Това включва и активизиране на Банката за развитие, която да подпомага малките и следни предприятия, както и създаване на специализирани фондове за стартиращ бизнес, на частни инициативи или на подпомагане на вече работещи предприятия за подобряване на конкурентноспособността. От укрепване се нуждае и аграрният сектор, заради високата безработица там. Селското стопанство може да смекчи проблема - чрез стартиране на цялостна програма на изграждане на устойчиви добиви и доходи за фермерите. Неизбежна е и административната реформа чрез нейното рационализиране , заслужава си да се дигитализира целия публичен процес с приоритет на електронните услуги и търгове. Трудно ще реализираме тези приоритети без реорганизация на образованието за подобряване на подготовката на кадри за нуждите на практиката, каза Орешарски.

  • Етикети:

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички