От Майкрософт отричат да са давали достъп до Скайп на властите


От Майкрософт отричат да са давали достъп до Скайп на властите
Снимка:

12045

Компанията „Майкрософт” не е предоставяла на американските власти пълен достъп до пощенската услуга Аутлук, популярната услуга Скайп и хранилището за файлове СкайДрайв, каза пред РИА Новости представител на компанията, коментирайки информацията в британския вестник „Гардиън”.

„Майкрософт не предоставя на никакви държавни структури пълен или пряк достъп до СкайДрайв, Аутлук.ком, Скайп и други свои продукти”, коментира представителят.

В съобщението на вестника се казва: "Компанията „Майкрософт” е сътрудничила в американските разузнавателни служби като е позволил комуникациите на потребителите да бъдат прихващани, включително помагайки на Агенцията за национална сигурност (АНС) да заобиколи собственото криптиране на компанията. Това показват секретни документи, получени от британския вестник “Гардиън”.

Предоставените от Едуард Сноудън файлове илюстрират размера на сътрудничеството между Силиконовата долина и разузнавателните агенции през последните ри години. Те хвърлят нова светлина върху работата на секретната програма Призма, гласност около която дадоха минали месец „Гардиън” и „Вашингтон пост”.

Документите показват, че - „Майкрософт” е помогнал на АНС за заобиколи нейното криптиране, за да се отговори на опасенията, че агенцията няма да може да прихваща уеб разговори в новия портал Аутлук.ком; компанията е работила с ФБР за по-лесния достъп на АНС през Призма до услугата СкайДрайв, която има над 250 млн. потребители по света; миналия юли, девет месеца след закупуването на Скайп от „Майкрософт”, АНС се хвали, че новият потенциал е утроил размера на събираните чрез Призма видеоразговори в Скайп.

В документ на Агенцията за национална сигурност програмата Призма е описана като „отборен спорт”.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички