ОТЕ продаде свой сателит


ОТЕ продаде свой сателит
Снимка:

528

Най-големият гръцки телеком ОТЕ, който държи и българския мобилен оператор "Глобул", продаде мажоритарния си дял в единствения си сателит в Гърция "Елас Сат" на саудитската компания "Арабсат", съобщи компанията, предаде БГНЕС.

ОТЕ, която е контролирана от германския "Дойче Телеком", ще спечели 208 милиона евро (284 милиона долара) от продажбата на 99,05% от акциите си в "Елас Сат", както и още 7 милиона евро от дивиденти, съобщи компанията. Сателитът "Елас Сат" беше създаден съвместно от Гърция и Кипър през 2003 г. и има клиенти в 25 страни в Европа, Близкия Изток и Африка.

"Постигнахме важно споразумение", заяви собственикът и генерален директор на ОТЕ Михаел Цамас. "Гръцката и кипърската държава ще се сдобият с надежден инвеститор, който има ресурсите да направи необходимите инвестиции", допълни той. "Елас Сат" постигна печалба от 31 милиона евро през 2012 г.

Цамас заяви, че сделката, която се очаква да бъде сключена през второто тримесечие на годината, "ще защити суверенните права на Гърция и Кипър". "Араб Сат" е основен доставчик на сателитни услуги в Близкия Изток и Африка и е сред водещите компании в сектора, отбелязват от ОТЕ.

Още през миналата година се появи информация, че ОТЕ иска да продаде и "Глобул", като гърците искат цена от поне 700 млн. евро. Засега обаче купувач няма, макар да се смяташе, че това може да е "Дойче Телеком". Цената, която ОТЕ иска обаче, е висока според потенциалните клиенти.

  • Етикети:

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички