Отново имаме отбор на финал на престижно състезание по роботика


Отново имаме отбор на финал на престижно състезание по роботика
Снимка:

766

Отборът по роботика KASAPIN40 за втора поредна година се класира за финалите на състезанието FIRST LEGO League в Германия и ще има възможността на 12-13 януари 2013 г. да защити четвъртото си място от миналата година.

Осемте българчета в отбора ни по роботика се срещнаха на полуфиналите в Словакия с над 140 деца от 18 европейски отбора и се представиха отлично, като се класираха на първо място за финалите в Германия.

Там KASAPIN40 ще премери сили с 24 отбора, които са се класирали след регионално ниво и полуфинали в цял свят, и ще се бори за голямата победа – първо място сред всички отбори във FIRST LEGO League.

Отборът, съставен от Марин Шаламанов, Васил Василев, Христо Желев, Екатерина Латинова, Свилен Стефанов, Елица Бойчева, Пламен Стефанов и Марина Калинова, печели награда след награда под менторството на двамата доброволци от SAP Лабс България – Цветко Трендафилов и Петър Петров.

Състезанието включва 4 категории – представяне на научноизследователски проект, техническо интервю, игра с роботите и отборна игра. Освен първи в генералното класиране, българчетата грабнаха и 2 първи места в категориите техническо интервю и игра с роботи.

На полуфиналите в Словакия на 4 декември KASAPIN40 представиха и своя научноизследователски проект по темата на състезанието тази година – Проблеми на хората от третата възраст. Децата изследваха проблемите на възрастните хора, свързани със здравословното състояние и неговото следене. В проекта си те предлагат изработването на гривна, която следи на всеки час показатели на организма – кръвно налягане, пулс и др. и, ако те са над зададените максимални/минимални стойности, гривната изпраща сигнал към медицински центрове, лекар или бърза помощ, за да може да се обърне незабавно внимание на възрастния човек.

На полуфиналите международните организатори отново поканиха и български представител към съдийския състав на полуфиналите в дисциплините „Техническо интервю” и „Представяне на проект”. Кирил Митов от Училище по роботика „Robopartans”, които са организатори на регионалния кръг на състезанието в България, взе активно участие в оценяването на отборите в Словакия.

На световно ниво тази година, както и миналата, са се записали над 19 000 отбора от цял свят. Само от Централна и Източна Европа в тазгодишното издание се сформираха над 700 отбора - от България, Словакия, Германия, Австрия, Чехия, Унгария, Полша, Швейцария.

Състезанието в България се организира от Училище по роботика „Robopartans“. Основни спомоществователи на състезанието и децата в България за втора поредна година са SAP Лабс България и SAP AG, както и Булсатком, Телерик и Ciela.

 

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички