Париж се превръща в технологичната столица на Европа


Париж се превръща в технологичната столица на Европа
Снимка:

2052

Париж вече е с една стъпка по-близо до това да осъществи амбициите си да се превърне в технологичната столица на Европа, след като френският президент Еманюел Макрон откри най-голямото съоръжение за развиване на дейността на нови компании „Station F“, което се намира на брега на р. Сена.

Центърът, който се разпростира на 34 000 квадратни метра, всъщност е реновирано железопътно депо. Ремонтът му е спонсориран от милиардера Ксавие Ниел, който направи революция на френския интернет и мобилен пазар, съобщава AFP.

Очаква се стъклената сграда на „Station F“ да стане дом на близо 1000 стартъп-компании и да се превърне в „забележимо място, което създава силен образ на Париж“, посочи Ниел.

„Station F“ е разположен в 13-ти район – просторен и модерен квартал с множество магазини и кина, който също таке е и дом на националната библиотека. Пространството е създадено с идеята да наподобява американски колежански кампус, а наемът на място в него е 195 евро. Центърът е разделен на три части – зона за творчество, за споделяне и за почивка.

Той е и най-голямата подобна сграда от общо около 40 във френската столица, която усилено се състезава с Лондон и Берлин за титлата технологичен лидер на Европа.

Утвърдени компании като Facebook, Amazon и Microsoft вече са се съгласили да се присъединят към „Station F“ като ментори на начинаещите в бизнеса. На мястото сътрудничество може да установят и с някои от най-престижните френски университети, както и с фондове за рисков капитал.

В момента Великобритания е страната, която успява да привлече най-много талантливи чужденци на своя територия, но Франция се надява, че това ще се промени след Brexit.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички