Полша първа в Източна Европа ще има изтребители F-35


Полша първа в Източна Европа ще има изтребители F-35
Снимка: Getty Images

7498

Полша ще подпише договорa със САЩ за покупката на 32 изтребителя F-35 за 4,6 млрд. долара до края на месеца, съобщи полският министър на отбраната Мариуш Блашчак, цитиран от ТАСС и DPA.

"В общи линии приключихме преговорите, като все още са висящи само незначителни процедурни въпроси. Убеден съм, че през януари ще подпишем споразумение със Съединените щати за закупуването на 32 самолета F-35, най-модерният самолет в света", каза Блашчак. Това на практика означава, че споразумението ще бъде подписано през тази седмица, тъй като през уикенда започва следващият месец.

"Това е в резултат на много добрите отношения между президента Анджей Дуда и президента на САЩ Доналд Тръмп", добави министърът.

Сделката ще бъде подписана в петък следобед в град Демблин на река Висла, където има голяма база за обучение на пилоти, съобщи по-късно министърът в Twitter.

Така Полша ще се превърне в първата страна в Източна Европа, която ще придобие супер модерните изтребители.

Страната пожела да придобие 32 многоцелеви бойни самолети F-35 през май със съгласие на Държавния департамент и на Конгреса на САЩ. Максималната стойност на сделката е 6,5 млрд. долара, но Варшава успя да договори отстъпки в цената.

Компанията производител Lockheed Martin заяви, че първите изтребители може да бъдат доставени на Полша през 2024 г., предаде полската информационна агенция PAP.

Към днешна дата полските ВВС разполагат с руски изтребители МиГ-29 и Су-22 и американски F-16, отбелязва ТАСС. Американските стелт изтребители ще заменят именно съветските бойни самолети, което ще даде на полските ВВС по-добра оперативна съвместимост със съюзниците от НАТО.

В програмата за разработването на F-35 обаче участват няколко европейски страни от Западна Европа, като Великобритания, Белгия, Дания, Италия, Холандия и Норвегия.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички