Правителството се фокусира върху подобряване на средствата за малките и средните предприятия


Правителството се фокусира върху подобряване на средствата за малките и средните предприятия
Снимка:

6264

Един от основните фокуси на настоящото правителство е подобряване на средствата, в които функционират малките и средните предприятия. След като започна интензивното разплащане на държавата към строителния сектор, вторият проблем е за цялостната конкурентна среда в строителния бранш. Това заяви Димчо Михалевски, заместник-председател на ПГ на КБ, съобщава БГНЕС.

Михалевски заяви, че основен проблем, който се наблюдава, е силното намаляване на възможността за конкуренция между фирмите, на които вече им отнемат правото да изпълняват обекти от първа и втора категория от Закона за устройство на територията. Михалевски припомни, че от 2007 г. действа Законът за камарата на строителите, който предвижда централен професионален регистър на строителите, където пише, че всяка фирма има право да изпълнява строителство от първа до пета категория.

"Когато имаше възход в строителния бранш, нямаше особени проблеми. Фирмите нарастваха в този период. Имаше една позитивна тенденция. В последните години от 2010 г. започна сривът в строителството и започнаха проблемите пред фирмите. За да получи една фирма първа категория, тя трябва за предходната година да е имала обем минимум 3 млн. лева, назначените строители да са над 50 души и да има дълготрайни материални активи над 50 000 лева.

Ситуацията към края на 2012 г. и началото на 2013 г. в бранша следната: по критерии персонал, близо 84% от фирмите са малки до 50 души, средните фирми са 15% до 200 души и само 1,9% от фирмите имат над 200 души", заяви Михалевски.

Малките фирми, които са около 4400 формират над 55% от нетните приходи от продажби или около 1,5 млн. лева на фирма. Средните фирми формират около 29% от приходите от продажби или около 42 млн. лева на фирма. Големите фирми са 8% и средно формират над 200 млн. лева на фирма. Над 2600 строителни фирми са прекратили своето съществуване. Драматично се свиха обществените поръчки в малките фирми, подчерта Михалевски.

Той представи и данни за сключените договори в строителния бранш през първите 6 месеца на тази година. Общо са сключени 801 договора за над 2 милиарда лева. Близо 2/3 от парите или точно 1,357 милиарда лева са отишли в големите фирми чрез 122 сключени договора. Средните фирми са сключили общо 423 договора на обща стойност 548 милиона лева, а малките фирми имат общо 230 договора на обща стойност 63 милиона лева.

Данните показват, че на практика има прекалено голяма концентрация на договори в много малък брой строителни компании. Негативно явление е фигурата на компанията-брокер, която акумулира несъразмерен за нейните възможности обем от договори, който по-късно се преразпределя, но това създава и проблеми с разплащането към подизпълнителите, коментираха от левицата.

За да се подобри ситуацията в строителни бранш трябва да се направят няколко промени в Закона за камарата на строителите, в Закона за управление на територията и Закона за обществените поръчки, обясни Димчо Михалевски.

В Закона за камарата на строителите от левицата смятат да направят промени в условията и правилата при определяне на допустимите категории. В Закона за устройство на територията ще прецизираме някои от категориите строежи, в Закона за обществените поръчки ще направим промени, с които ще се въведе онлайн национална платформа. Тази платформа ще генерира цялата информация за възлагането на обществени поръчки от публичната власт, така ще може да се вижда във всеки един момент коя фирма какви поръчки изпълнява. Така ще се възстанови нормалната конкурентна среда и ще се премахнат фирмите - брокери, обясни Михалевски.

Той коментира и информацията, че Георги Първанов и Татяна Дончева работят по създаването на нова лява политическа формация. "Аз смятам, че няма действия за създаване на нова партия в лявото пространство, аз нямам такава информация и не мисля, че такава информация лежи на реални действия", заяви Михалевски. Той съобщи, че още в първата седмица на новия политически сезон планът "Орешарски" ще бъде представен в Народното събрание.

Смятам, че информацията за нов ляв политически проект не лежи на реална основа. Това каза пред журналисти зам.-председателят на ПГ на „Коалиция за България” Димчо Михалевски във връзка с информацията за създаване на нов ляв политически проект между Георги Първанов и Татяна Дончева.

„Няма действия за създаване на нова партия в лявото пространство. Нямам такава информация. Няма да правим планове за несъществуващи проекти”, коментира Михалевски.

Депутатът потвърди информацията, че се обмисля да се вдигнат от 35 на 50 лв. месечните помощи за всички деца. „Информацията лежи на реална основа. Тя се обсъжда в момента. Ще се обсъжда в парламентарната социална комисия и Министерството на финансите. Искаме да подобрим икономическата среда, но и ефектите от икономическата среда. Така че и в предизборната платформа на левицата имаше задача да се увеличи размерът на плащаните детски и да се премахне подоходният критерий. Това трябва да бъде елемент, вместен в една реална макроикономическа рамка и в бюджет 2014 година. Това е консенсус, който трябва да постигнем в обществото”, добави Михалевски.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички