Предприемачеството - алтернатива на емигрантството


Предприемачеството - алтернатива на емигрантството
Снимка:

12415

Все повече млади хора избират да стартират бизнес в България, вместо да търсят реализация в чужбина. Предприемачеството се е превърнало в алтернатива на емигрантството и път към осигуряване на по-добър живот.

Това каза на пресконференция в БТА проф. д-р Кристиан Банков, директор на Югоизточно европейския център за семиотични изследвания към НБУ.

Професорът коментира данни от проучване на портала Franchising.bg "Какъв бизнес започват българите?", проведено във връзка с предстоящото изложение за нов бизнес Franchising Expo 2012 и съпътстващата го конференция "Нови бизнес идеи". Банков е създател на методиката на изследването.

Намаляват възприятията за административната тежест при започване на бизнес, данните не засичат и сериозно безпокойство сред потенциалните предприемачи, коментира експертът и добави, че предприемачите на възраст от 35 до 50 години имат най-реалистичен поглед за старт на нов бизнес.

Развитието на ИТ демократизира бизнеса и в България. Днес е много по-лесно хора с добри идеи и сериозни амбиции да стартират бизнес в сферата на услугите, отбеляза още Банков.

Оказва се, че бъдещите предприемачи са сравнително финансово грамотни.

Повечето от анкетираните са наясно с финансовите параметри при стартиране на бизнес, обясни професорът.

Впечатление прави, че много хора без опит са готови да се впуснат в полето на предприемачеството. По думите на Банков голяма част от тях са самоуверени и не се доверяват на съвети и обучения.

Средностатистическият предприемач е готов да започне интернет бизнес с инвестиция от 20 000 лева и очаква да печели от това около 2 500 лева на месец, установи още проучването на Franchising.bg (подробности ТУК).

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички