Приморско и Китен готови да блокират пътя Бургас - Царево


Приморско и Китен готови да блокират пътя Бургас - Царево

11710

Стотици жители на Приморско и Китен излязоха днес на масов протест срещу концесия в морето за изграждане на голяма ферма за развъждане на риба, съобщава комуникационна група "Имидж Едвъртайзинг".

Хората дошли на протеста днес се заканиха, че ако не бъдат уважени техните искания, са готови да паркират лодките си на пътя Бургас – Царево и да го блокират не с часове, а с дни, но да не допуснат унищожаване на туризма и риболова в района заради определени частни интереси.

Случаят е следният - варненската фирма “Бон-визия и развитие” ООД е получила разрешение от "Басейнова дирекция - Варна" да ползва морската територия срещу най-атрактивните плажове на южночерноморската община. В морето между Приморско и Китен ще бъдат изградени три стоманени конструкции - всяка с диаметър 22 метра, височина над водата в плавен режим 6 метра и дълбочина на мрежата под водата 9-11 метра. Металната конструкция ще тежи 18 тона, с площ 100 дка и ще бъде разположена на около 2 мили в морето.

За цялата тази дейност обаче няма оценка какво въздействие би оказало построяването на огромната ферма за несвойствена за района риба (дъгова пъстърва) спрямо естествените популации на морските видове. Причината - „няма вероятност да се окаже значително въздействие върху природните местообитания, популации и местообитания на видове, предмет на опазване в защитени зони”, се казва в становище на РИОСВ-Бургас. Рибарите са сигурни, че подобни съоръжения ще пресекат естествената миграция на рибата, която традиционно живее в региона и ще отклоняват пасажите далеч от бреговете. Възможни са и по-тежки дългосрочни поражения върху и без това намаляващите популации от черноморска риба в българските води.

Развъжданата изкуствено пъстърва ще бъде хранена с гранули от черен дроб, което ще създаде огромна замърсеност с биоотпадъци на крайбрежните води и със сигурност ще обрече едни от най-красивите ни плажове, възмущават се местните хора. Това изправя пред провал основния поминък на населението – туризма. Ограничените територии за риболов, неконтролируемото замърсяване на околната среда с биологични отпадъци и новите за акваторията болести, които неминуемо идват с този тип рибарници, са част от другите теми, които взривиха общественото недоволство в Приморско.

Част от общинските съветници в морския град внесоха предложение за декларация срещу концесията. Започналата процедура от "Басейнова дирекция - Варна" не е била по никакъв начин съгласувана или обсъждана с местните власти или населението на общината. На днешната сесия като първа точка Общинският съвет Приморско гласува декларацията против полученото ден по-рано писмо от "Басейнова дирекция - Варна" за даденото разрешение на варненска фирма. Съветниците призовават Министерството на околната среда и водите да стопира процедурата и да откаже издаването на разрешение.

Още в средата на миналото лято от кметството в Китен са излезли с отрицателно становище във връзка с писмо с входящ номер 1044 от 27.07.2012, в което "БОН-визия и развитие" ООД е изявила желание да изгради ферма за дъгова пъстърва. Три дни по-късно се събира кметски съвет, който след запознаване с проектната документация не дава съгласие да бъде изградено подобно съоръжение.

Съмнение буди и фактът, че въпросната фирма е регистрирана преди по-малко от година на името на двама младежи, които едва ли имат голям опит в подобни дейности, а според регистъра на Дакси няма дори още и регистрация по Булстат, коментира се в Приморско. Не е ясен критерият, според който държавната институция веднага е предоставила “карт бланш” за процедура за ползване на морските води южно от Приморско на въпросното дружество.

Редактор: Ивайло Петров

Още от Младият бизнес


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • GBP
  1
  2.27833
 • RUB
  Шведска крона
  SEK
 • JPY
  100
  1.39932
виж всички

Крипто валути


 • Bitcoin Cash
  1
  198.81
  194.04
 • Litecoin
  1
  93.50
  91.32
 • Ethereum
  1
  2112.91
  2064.49
 • Bitcoin
  1
  37747.95
  36880.18
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички