Пуснаха компютър за 35 долара


Пуснаха компютър за 35 долара
Снимка:

589

Най-евтиният компютър в света - Разбъри пай (Raspberry Pi) дебютира на 29 февруари на пазара във Великобритания.

Най-напред по рафтовете на магазините ще се появи моделът с цена 35 долара, а по-късно тази година ще излезе и по-евтина версия за 25 долара, информира ИТАР-ТАСС, цитирайки съобщение на Би Би Си.

Новият продукт с размери на кредитна карта е създаден от британски експерти с цел да се преподават на деца основни на информационните технологии и програмиране и представлява системна платка без корпус, клавиатура и монитор.

Неговата оперативна памет е 256 мегабайта. Около 10 000 такива компютри вече са сглобени в Китай. Фондът Разбъри пай трябваше да се откаже от производствената база във Великобритания, за да запази ниската цена на продукта.

"Разработването на компютъра ние отне шест години", разказва Ебен Ъптън, представител на фонда. Създателите, нарекли творението си Разбъри пай (по съзвучие със словосъчетанието "малинов пай", са продължили "плодовата тематика" в компютърния свят, отбелязва БТА.

На въпрос защо точно такова име са дали на разработката си, те отговорили следното: "А защо Епъл (Apple - ябълка) е получил точно такова име?"

През октомври британско-канадската компания Дейтауинд (Datawind), създадена с индийски капитал, достави по държавна поръчка на Индия 100 000 таблет компютри Аакаш (Aakash), което в превод от хинди означава "небе", припомня ИТАР-ТАСС.

Минималната стойност на този компютър, който е разработен в научно-техническия център на Дейтауинд, в Монреал, и се сглобява в Индия, е 35 долара.

  • Етикети:

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички