Разкрития: Facebook плаща символичен корпоративен данък


Разкрития: Facebook плаща символичен корпоративен данък
Снимка:

2473

Компанията Facebook е платила само 3,6% корпоративни данъци в световен мащаб през 2014 г. Това показват разследвания на британски медии, провокирани от скорошните негативни данъчни оценки на технологични гиганти.

Според Sunday Times социалната мрежа се e отчела със 123 милиона долара на данъчните институции извън САЩ, въпреки печалби от над 3,4 милиарда през същата година.

Числата, които могат да бъдат открити в данни от американските фондови борси, предполагат, че Facebook плаща 3,6% корпоративен данък в световен мащаб. Във Великобритания облагането за големия бизнес е 21%, сравнява The Independent.

В момента на Острова и в други европейски страни тече скандал, провокиран от данъчна оценка на Google. След нея беше отсъдено технологичният гигант да върне 130 милиона паунда в неплатени такси от 2005 година насам.

Сделката между властта и голямата компания беше разкритикувана от лейбъристката опозиция, която пресметна, че по този начин на Google се налага 3% корпоративен данък.

Европейската комисия също подготвя свое разследване на споразумението, което може да се сметне за държавно подпомагане и по този начин да наруши бизнес правила в ЕС. 

Много компании от Силиконовата долина, сред които Facebook, Google и Amazon понасят критики за това, че предполагаемо използват сложни схеми за занижаване на корпоративното облагане.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички