Ричард Брансън с нов сателитен проект


Ричард Брансън с нов сателитен проект
Снимка: Getty Images/Guliver

1745

След като потвърди решимостта си да развива космически туризъм след смъртоносния инцидент на Virgin Galactic през октомври, ракетният ентусиаст и милиардер Ричард Брансън ще инвестира част от милиардите си в нов проект, пише The Verge.

Това е компанията за сателитен интернет OneWeb на бившия директор на сателитния отдел на Google Грег Уайлър. Първоначално се смяташе, че изпълнителният директор на SpaceX Елон Мъск ще бъде един от партньорите на WebOne, но Брансън заедно с телекомуникационната компания Qualcomm са успели да се преборят за тази позиция.

Целта на WebOne е да доставя интернет достъп на всички, които все още са лишени от него, включително страните от третия свят, отдалечените региони в развити страни като САЩ и самолетните линии. Услугата ще бъде възможна, благодарение на съзвездия от сателити, първото от които ще се състои от 648 спътника.

One Web ще изстреля 113-килограмовите сателити с помощта на ракетата LauncherOne на Virgin Galactic, създадена да доставя товари в орбита. Предвижда се на височина от 1200 километра сателитите да достигнат капацитет от 8 гигабита в секунда. Ако първоначалното изстрелване е успешно, посочва Брансън, компанията ще изстреля още 2400 изкуствени спътника. В публикация на уебсайта на Virgin Брансън заявява: „При изпращането на второто съзвездие, компанията ще е изстреляла повече сателити, отколкото в момента има в небето“. Първото изстрелване се очаква да се осъществи през 2017 година.

 

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички