Роботи скоро може да вземат хляба на брокерите и регулировчиците


Роботи скоро може да вземат хляба на брокерите и регулировчиците
Снимка: Getty Images/Guliver

1865

От известно време насам все слушаме как роботите ще навлязат още повече в ежедневието ни и дори ще променят пазара на труда, като "вземат хляба" на представителите на някои професии. Според някои изследвания сред най-застрашените от този развой на събитията са агентите на недвижими имоти и пътните регулировчици, съобщава Metro.

Водещият британски учен д-р Маги Адерин-Покок предсказва, че изкуственият интелект би могъл да замести хората работници в следващите 50 години. В рамките на проучването си тя е анкетирала 2000 души за това кои професии са най-малко желани и най-напред биха могли да се възложат на роботи. Участниците в изследването са поставили на първо място като най-нежелана професия “пътен регулировчик” с 65%, следвана от “агент за недвижими имоти” с 40 на сто и търговци на автомобили с 33%.

Д-р Алдерин-Покок си е партнирала с артисти, които са създали визуализациии на представата за работната сила през 2065 година. Изследователката казва: “Всичко това може да изглежда като научна фантастика, но всъщност, ако се замислим, ще разберем, че често научната фантастика предшества технологичното развитие”. Въпреки че холивудските продукции подсилват човешките страхове за потенциален конфликт между хора и роботи в бъдеще, д-р

Алдерин-Покок казва, че механизацията на работната сила трябва да се разглежда позитивно. “В чии ръце бихте предпочели да попаднете? На преуморен, зле платен, обезправен работник, който работи часове наред за минимално заплащане, или на робот, създаден да реагира на всяка наша нужда и се отнася с внимание, независимо колко пъти сме задали един и същи въпрос?”, отбелязва ученият.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички