Samsung и Apple - хем конкуренти, хем партньори


Samsung и Apple - хем конкуренти, хем партньори
Снимка: Getty Images

3648

Макар ожесточено да си съперничат в много технологични ниши, гигантите Samsung и Apple са и партньори, пише Bloomberg.

Южнокорейската компания е сформирала нов екип, който да се фокусира върху екраните за конкурента му. Подразделението за производство на дисплеи Samsung Display е събрало 200 от служителите си, за да работят изключително за Apple. Екипът е бил сформиран на 1 април и се занимава единствено с поръчките на компанията от Купертино, включително за MacBook и iPad.
Samsung продава дисплеи на Apple от години и е главен доставчик на екраните за iPad.

Отношенията между двете компании са сложни. От години те водят съдебни дела по целия свят за нарушени патентни права. Миналата година Apple и Samsung най-накрая решиха да прекратят съдебните си спорове извън САЩ след години на обвинения и милиони долари за адвокати и такси.

Двата технологични гиганта водят сурова битка за няколко пазарни ниши – смартфони, таблети, а сега и носими устройства. Съперничеството е най-яростно по отношение на смартфоните. Всяко тримесечие както Apple, така и Samsung се стремят да надминат конкурента си по брой на доставките. Apple изпрати силна година, благодарение на iPhone 6 и iPhone 6 Plus, но Samsung все още е главна сила на световния мобилен пазар, а преди дни представи новите си знакови продукти – смартфоните Galaxy S6 и Galaxy S6 Edge.

В същото време двете компании са и сътрудници. Samsung беше изключителен доставчик на процесорите за iPad и iPhone години наред, преди Apple да реши да прехвърли част от поръчките си на тайванския производител Semiconductior Manufacturing. С други думи Apple е безжалостен съперник на Samsung, но пък разчита на него. Samsung, от своя страна, има възможност да печели от продажбите на конкурента си.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички