Samsung пусна първи телефон с операционна система Tizen


Samsung пусна първи телефон с операционна система Tizen
Снимка: Getty Images

1999

След няколко отлагания Samsung най-накрая представи Z1 - първия си телефон, базиран на операционната система Tizen. Устройството дебютира на индийския пазар, където ще се продава за 90 долара или 5700 рупии, пише TheNextWeb.

Според компанията Tizen осигурява бързо зареждане и гладко функциониране на смартфона, захранван от 1.2-гигахерцов двуядрен процесор. Устройството има 768 MB RAM и 4 GB вътрешна памет, която може да се увеличи до 64 GB с микро SD карта. Телефонът е оборудван с 4-инчов дисплей с резолюция 800х480 пиксела, 3.1-мегапикселова задна камера, VGA предна камера и 1.500 мАh батерия. Z1 е наличен в три цвята - бял, черен и винено червен.

В комплект с устройството се предлага и безплатен достъп до над 270 000 песни и 80 телевизионни канала. Южнокорейският производител залага на местно съдържание. Той си партнира с Hungama.com в Индия, за да осигури достъп до два милиона английски и боливудски музикални изпълнения и над 7000 боливудски и холивудски филми. Тази услуга ще бъде безплатна за три месеца, след което ще може да се използва срещу годишен абонамент.

Интересно е да се види как ще се справи Z1 в Индия - пазар, наводнен с евтини телефони с операционна система Android. До дебюта на Z1 Samsung използваше Tizen само в часовници и умни телевизори. Без солидна екосистема от мобилни приложения, новата мобилна платформа вероятно трудно ще се утвърди в следващите няколко години.

От друга страна Tizen ще даде възможност на Samsung да разработи палитра от продукти - включително мобилни, носими устройства и домашни уреди, които да функционират заедно в синхрон. Това ще позволи на компанията да генерира приходи от хардуер, софтуер, съдържание и реклами на собствената й платформа. Остава да изчакаме, за да разберем дали Z1 е крачка към успех за Samsung или ще отбележи края на операционната система Tizen

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81667
  • GBP
    1
    2.27939
  • JPY
    100
    1.17503
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички