Samsung: Внимавайте, може да ви подслушват през телевизора


Samsung: Внимавайте, може да ви подслушват през телевизора
Снимка: Getty Images

1974

Южнокорейският гигант Samsung предупреди потребителите си да не обсъждат лична информация пред "умните си телевизори". Препоръката се отнася за зрителите, които контролират приемниците си чрез гласови команди. Апаратите с тази функция “чуват” всичко, което се говори в тяхно присъствие и могат да го споделят със Samsung или трети страни, посочват от компанията, цитирани от BBC.

Организации за защита на поверителността заявиха, че технологията наподобява телеекраните от книгата на Джордж Оруел “1984”, които шпионират гражданите.
Предупреждението попадна във фокуса на общественото внимание след материал на онлайн изданието Daily Beast, в който се съдържат извадки от политиките по поверителността на южнокорейския технологичен гигант по отношение на “умните” му телевизори. В тях се обяснява, че телевизорите „слушат“ хората, намиращи се в същата стая, като се опитват да засекат издаване на команди, отнасящи се до тях.

“Ако казаното включва лична или друга деликатна информация, тя ще бъде сред данните, записани и предадени на трета страна”, се посочва в извадките. Корин Макшери, адвокат в организацията Electronic Frontier Foundation (EFF), която се занимава с въпроси, касаещи дигиталните човешки права, казва за Daily Best, че третата страна вероятно е компания, осигуряваща технологията за преобразуване на реч в тест за Samsung.

В отговор на дискусията, провокирана от тази част от политиките му на поверителност, Samsung публикува разяснение за начина, по който функционира гласовата активация. Компанията подчертава, че предупреждението е част от стремежа й за прозрачност и че се отнася с особена сериозност към поверителността на потребителите. При използване на гласово разпознаване, гласовите данни се изпращат към трета страна за извършване на търсене и доставяне на исканото съдържание, посочва компанията. Тя добавя, че гласовите данни не се съхраняват или продават, а потребителите са наясно, кога звуковата активация е включена, тъй като на екрана се появява съответна икона.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички