Шефът на Amazon осъществява космически амбиции


Шефът на Amazon осъществява космически амбиции
Снимка: Getty Images

2261

Изпълнителният директор на Amazon Джеф Безос навлезе стремглаво в сферата на космическите изследвания и екскурзии. И то буквално - вторият изпитателен полет на космическия му кораб New Shepard е преминал успешно, пише BBC News.

Летателната машина за многократна употреба, разработена да превозва хора до ръба на атмосферата, е била изстреляна от Западен Тексас в понеделник без екипаж на борда. И двете части на New Shepard - капсулата и задвижващия компонент, са се приземили невредими, посочва компанията на Безос. По време на дебютния си полет през месец април задвижващият модул се разруши заради проблем в хидравличната система.

Верен на стила си на работа, американският милиардер не съобщи предварително за провеждането на изпитанието. Миналата седмица той само спомена, че “съвсем скоро” предстои нова мисия. Това означава, че източникът на всички фотографии и видеокадри от събитието е космическата компания на Безос Blue Origin.

New Shepard е в състояние да транспортира шестима души до височина малко над 100 километра. Корабът е достигнал тази цел по време на теста в понеделник, издигайки се на 100.5 километра. Задвижващият модул е конструиран да излита и да се приземява вертикално, така че да може да се изстрелва многократно. По време на изпитанието New Shepard е кацнал на 1.4 метра от центъра на площадката, от която е бил изстрелян.

Херметично затворената пътническа капсула се отделя от двигателя, когато достигне определена височина, а за приземяване използва система от парашути. Капсулата също може да се използва многократно.

Вероятно първоначално Безос ще предлага New Shepard като платформа за провеждане на научни експерименти. Такива полети без екипаж биха могли да започнат през следващата година. Те ще помогнат да се изпита готовността на летателната машина за превозване на закупили билети пътници.

Въпреки потайността си, напоследък Безос обяви няколко значими космически инициативи. Компанията му Blue Origin ще произведе двигателите за следващото поколение на ракетата, с която днес се изстрелват междупланетарните сонди на Националната космическа агенция на САЩ (NASA), както и множество американски секретни мисии.

Blue Origin пое контрола над една от историческите стартови площадки във военновъздушната база Кейп Канаверал в щата Флорида. Безос би искал това е домът на голяма ракета за многократно изстрелване, която да извежда хора и сателити в орбита.

Миналата седмица предприемачът представи обновен ракетен двигател от Saturn V. Двигателят, помогнал за излитането на експедицията Apollo 12 в Космоса през 1969 година, беше изваден от Безос от дъното на Атлантическия океан.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички