Шоколад по мярка


Шоколад по мярка
Снимка:

4818

Вървейки по улицата, един мъж попаднал на вълшебна лампа, потъркал я с длан и от нея излязъл дух, който обещал да изпълни три желания на щастливеца. Последното му желание било да бъде неустоим...и тутакси бил превърнат в парченце шоколад

За бизнеса с тази магическа субстанция пред Expert.bg споделят Симеон Черешарски  (Мони) и Мариета  Еремиева (Ети) от Ателие за ръчни шоколади Perfetta.

Бизнес интересът на Мони към шоколада датира още от 1998 г. Тогава той се насочва към вноса на шоколадови изделия в България от Гърция, но опитът му не носи очакваните резултати. Впоследствие, съвместно с майка си и брат си започва да изработва шоколадови фигурки за торти. Един от основните му клиенти от този период е веригата сладкарници Лучано. Когато пазарът се пренасища, Мони започва да търси нови полета за изява и създава "Ателие за ръчни шоколади Perfettа". Фирменото име е вдъхновено от статия на италиански дизайнер-шоколатиер и в превод означава "перфектност".

Първи стъпки в бизнеса

В началото, когато стартираш собствен бизнес, винаги търсиш себе си. Мислехме си, че трябва да продаваме в магазините за сладки работи. Но това налагаше ограничения върху асортимента, който предлагахме. Бонбоните ни бяха по-обикновени...и масови. Най-трудната част е да излезеш "на светло". Изведнъж всички се втурват да ти обясняват как "не може".

Докато още пробивахме на пазара съвместно със Стефан Димитров изработихме една презентация „Шоколадов маркетинг”. Това ни помогна по-лесно да популяризираме своята дейност и да запознаем хората с ползите, които шоколадът може да донесе при техните маркетингови инициативи.  

Предизвикателството Perfettа

Всички клиенти са важни за нас, но с времето фокусът ни сякаш се измести върху корпоративните ни клиенти. Компанията започна целенасочено да налага своя бранд едва пет години след своята регистрация, когато към екипа се присъедини Ети. Със своя опит в рекламна агенция и таланта си на скулптор Ети даде силен тласък в развитието ни.

Мотивацията

За нас работата ни е преди всичко страст. Желанието да докажем , че можем да произведем както един, така и хиляди еднакво добре изглеждащи шоколади ни мотивира без значение дали сме затрупани с работа, или сме в период на затишие. Обичаме да си поставяме амбициозни цели, това ни зарежда с енергия.

Един от най-атрактивните ни проекти е изработката на шоколадов лаптоп. Наскоро изработихме и статуетките от кампанията „Златната ябълка” на Национална мрежа за децата.

Имаме и своите неизкачени върхове, разбира се. Веднъж опитахме да изработим шоколадов макет на сградата на Народното събрание. Не успяхме да се вместим в срока и в крайна сметка предложихме на клиента алтернативно решение. Въпреки това, смятаме, че човек трябва да се цели възможно най-високо.

Работното време

В нашия бранш зимните месеци са по-натоварени, докато лятото е по-спокойно. Ето защо понякога работим дълги часове, а друг път можем да си позволим кратка ваканция. Истината е, че отдавна не поставяме ясна граница между двете. Често, дори когато сме на почивка някъде, се оказва, че обикаляме в търсене на някой интересен магазин за шоколадови изделия, за да почерпим нови идеи.

За кризата

Кризата дава различно отражение върху всеки един бранш. За нас последните години са успешни, от части и защото хората вече са по-наясно какво представлява ръчният шоколад и е налице по-голямо търсене.  „Сега” винаги е идеалният момент човек да започне нещо.

България vs. Чужбина

Наши приятели са ни приканвали да преместим дейността си в чужбина. Ние винаги сме отстоявали убеждението, че човек има по-голям шанс за реализация в собствената си страна. Така че не се заблуждавайте, навсякъде е трудно.

След 10 години

Когато основахме Ателие за ръчни шоколади Perfettа, не смеехме да си представяме „розово” бъдеще. Сега се надяваме след десет години, когато някой човек иска да направи интересен и вкусен шоколадов подарък, ние да бъдем първата фирма, за която да се сети. Мечтата  ни е хората, които ни познават и тези, които работят с нас да знаят, че в Perfettа можем да изработим вкус, който да бъде не само уникален, но и индивидуално адаптиран към вкусовите предпочитания на конкретния ни клиент.

Бъдете смели. Превърнете клиентите си в приятели

Да направиш продукт, който да е едновременно стилен и уникален е трудно начинание. Изисква не само творчески потенциал, но и много кураж. Ето защо съветваме читателите ви, да бъдат смели. Също така в своята работа винаги сме се стремели да проявяваме искрена загриженост към потребностите на своите клиенти. Често с времето те се превръщат в наши приятели и смятаме, че изграждането на такива взаимоотношения би било полезно на всеки, който има собствен бизнес.

 

  • Етикети:

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички