Силициевата долина избухна срещу Тръмп


Силициевата долина избухна срещу Тръмп
Снимка: Getty Images/Guliver

3128

През последните няколко месеца Силициевата долина като че ли следваше съвета на една от могъщите си фигури - милиардерът инвеститор Питър Тийл, който каза, че президентът Тръмп трябва да бъде вземан "сериозно, но не буквално."

Но на международното летище в Сан Франциско през изминалия уикенд нещата бяха доста буквални. Това, от което технологичните шефове се страхуваха, се случва.

Тръмп забрани гражданите на седем предимно мюсюлмански държави да влизат в САЩ и ефектът върху компаниите ще се усети веднага. 

Началникът на Google Сундар Пичай повлече крак с реакциите. Още в петък вечерта той разпрати имейл до служителите. В него изразява тревога за близо 100 души от екипа на компанията, които може да не успеят да се завърнат в САЩ.

В събота съоснователят на търсачката Сергей Брин се включи в протест на летището в Сан Франциско. Там беше и Сам Алтман, шеф на Y Combinator.

Рийд Хейстингс от Netflix изрази чувствата си в социалните мрежи, където написа, че мярката на Тръмп е "толкова не-американска, че наранява всички ни."

Съоснователят на Twitter Джак Дорси заяви, че последиците ще бъдат "разстройващи." Изпълнителният директор на Apple Тим Кук е подчертал пред служителите си, че това е политика, която компанията не подкрепя.

Ходът на новия президент бе определен като "погрешен" от Microsoft, а според шефовете на браузъра Mozilla Firefox той "игнорира историята".

Директорът на AirBnB (приложение за настаняване на туристи в частни домове) Брайън Чески предложи безплатно настаняване на всеки извън САЩ, който не може да се върне у дома заради забраната.

Технологичните гиганти с право се тревожат. Освен че е морално неприемлива, мярката на Тръмп може да навреди много на бизнеса им. Имигрантите с добри умения са един от двигателите на Силициевата долина. САЩ просто не "произвеждат" достатъчно софтуерни инженери и IT специалисти за нуждите на огромните си компании. Затова и тези фирми са "крадци" на таланти от цял свят. Ако притокът се преустанови или намалее, това може да доведе до сериозна кадрова криза. 

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички