Скоро ще можем да контролираме телефона си чрез ултразвук


Скоро ще можем да контролираме телефона си чрез ултразвук
Снимка: Getty Images/Guliver

2040

Познато ли ви е името Elliptic? Е, скоро ще бъде познато на всички. Това е компанията, която скоро ще представи изключително интересна технология, позволяваща смартфоните да се контролират чрез ултразвук. Първите такива устройства ще се появят на пазара до края на годината, съобщава Pocket-Lint.

Компанията вече е разработила специален интерфейс и е установила контакт с водещите производители в индустрията. Ултразвуковите вълни използват честота от под 20kHz, които някои устройства вече могат да излъчват, но високоговорителите им трябва да са оптимизирани за тази технология, а микрофоните им и ще извършват около 120 сканирания на секунда. Според официалната информация на Elliptic използването на този метод ще се отличава с ниска консумация на енергия, която е идентична с количеството електричество, от което се нуждае инфрачервения порт в джаджите.

Ултразвукът функционира, като разпознава малки вариации в звуковите вълни, които се изпращат от високоговорителите и се улавят от микрофона. Това позволява да използвате жестове за управлението на устройството. 

Приложенията на тази технология са разнообразни и с едно движение на ръката си бихте могли да включвате осветлението и климатичната инсталация, но също да отваряте вратата или да отключите смартфона си, само като се доближите до неговия дисплей.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81667
  • GBP
    1
    2.27939
  • JPY
    100
    1.17503
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички