След 25 години роботите ще се изравнят по брой с хората


След 25 години роботите ще се изравнят по брой с хората
Снимка: iStock/Guliver

2519

В следващите 25 години броят на роботите на земята ще се изравни с този на хората. Това твърди в интернет софтуерният програмист и автор на фантастичен роман Логан Стреондж, цитиран от Business Insider.

Стреондж използвал данни от различни източници, за да пресметне броя на роботите и хората за книгата си със заглавие „Дом на роботи или, казано иначе, война на изкуствен интелект“.

Той първо се обърнал към статистическата страница в интернет World Counts, която твърди, че всеки ден се раждат средно 350 000 деца, което означава около 130 млн. годишно. Ръстът е около 1%.

След това се обърнал към International Federation of Robotics, информациите в която твърдят, че през 2014 г. са били произведени около 5 млн. роботи, като ръстът им е около 15%. В блог програмистът твърди, че след сложни изчисления той стигнал до резултата, че към 2040 г. ще се стигне до изравняване броя на хората с роботите.

„Тъй като човешките същества имат продължителност на живота средно 70 г. според  World Fact Book, а роботите около 10 г., ще трябва да бъдат произвеждани седем пъти повече роботи годишно за да се изравнят те с броя на хората, което ще бъде постигнато в началото на 50-те години на века", твърди авторът.

Според него ако правата на роботите не бъдат зачетени и машините с изкуствен интелект превишат броя на човешките същества в съотношение 10:1, е възможно да се стигне до бунт на машините срещу техните създатели.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички