Сложните пароли не били по-сигурни от лесните


Сложните пароли не били по-сигурни от лесните
Снимка: Thinkstock

2344

Много експерти по-киберсигурност редовно съветват да се измислят по-сложни пароло, да се заменят букви със символи и т.н.

Бил Бър, който е считан за гуруто на сигурността и е бивш шеф на американския Национален институт по стандарти и технологии, обаче призна, че всичко това е безсмислено, съобщава Mirror.

„Съжалявам за много от нещата, които съм съветвал”, казва Бър, който всъщност е сред първите препоръчващи сложните пароли и символи, а през 2003 г. създава "библията на паролите" - специална книга за създавне на сложните парол.

Неговите съвети по онова време са били да използваме главни букви, числа и символи, водещи до пароли като P@55w0rd, Tr0ub4dor и Hotspur123. Той също е предлагал паролите да се променят на всеки три месеца. 14 години по-късно обаче, на 72-годишна възраст, Бър призна, че не е бил прав. Наскоро дори британската разузнавателна агенция GCHQ препоръча на хората да не сменят паролите си често.

Според експеритте честата смяна на паролите не е ефективна, защото затормозява хората и те без да осъзнават избират по-лесни пароли или сходни на предишните.

Освен това се увеличава вероятността да запишат паролата някъде, от страх да не я забравят. По-доброто решение, оказва се, е да се измисли достатъчно сигурна парола, която да не се сменя толкова често, защото хакерите могат да се възползват от по-слабите пароли. Най-новите съвети на Националния институт по стандарти и технологиина (NIST) са потребителите да създават дълги пароли, вместо думи с главни букви, съставени от произволни знаци

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички