SpaceX ще извърши нов опит за приземяване на ракета


SpaceX ще извърши нов опит за приземяване на ракета
Снимка: Getty Images/Guliver

2151

Компанията на милиардера Елон Мъск SpaceХ планира да извърши нов опит за приземяване на ракета по време на изстрелването на сателит на 17 януари, пише Discovery News.

Частната космическа компания възнамерява да върне на земята първата степен на двустепенната си ракета Falcon 9, осъществявайки меко кацане върху платформа в Тихия океан. Дръзката маневра ще бъде направена в рамките на изстрелване в орбита на сателит за наблюдение на Земята от военовъздушната база “Вандерберг” в Калифорния.

SpaceX вече приземи успешно първата степен на Falcon 9 в базата “Кейп Канаверал” във Флорида на 21 декември при извеждането на 11 спътника на компанията за сателитни комуникации Orbcomm. Това е първото приземяване на ракета при изстрелване в орбита. Blue Origin, компанията на собственика на Amazon Джеф Безос, приземи ракетата си New Shepard по време на суборбитален тестови полет през миналия ноември.

SpaceX има зад гърба си още два опита за приземяване на ракета - и двата неуспешни, през януари 2015 и през април същата година. Те са част от усилията на компанията да разработи ракета за повторно изстрелване. Според основателя на фирмата Елон Мъск, тази технология би могла да намали цената на космическите полети стократно. Това от своя страна би направило колонизацията на Марс осъществима от финансова гледна точка, смята Мъск.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички