Спират временно излъчването на bTV и БНТ заради цифровизацията


Спират временно излъчването на bTV и БНТ заради цифровизацията
Снимка:

19817

Сигналът на две от националните телевизии БНТ и bTV ще бъде спрян в по-голяма част от провинцията. Причината е подмяната на антенната система на връх Христо Ботев във връзка с преминаването от аналогов към цифров сигнал, съобщава "Фокус". 

От Националното управление радио и телевизионни станции (НУРТС) припомнят, че още предишната седмица е пуснато официалното съобщение за плановите работи.

Липсата на сигнал ще обхване и всички 254 ретранслатора за БТВ и 285 - за БНТ1, захранващи малки населени места. Зрителите все пак ще имат възможност да гледат програмата на държавната телевизия всеки ден от 17 часа до 9 часа на следващия. За Община Велико Търново без програма освен пряко приемащите от Ботев връх ще останат и селищата, облъчени от ретранслаторите Килифарево, Въглевци, Войнежа и Вонеща вода, както и кв. „Чолаковци", който остава само без bTV. Алтернативата е пренасочване на антените към ТВ кула Арбанаси, откъдето на 21-и канал може да се приема аналогово bTV, а на 7-и канал - БНТ1. От там зрителите имат възможност да гледат и седем програми в цифровите мултиплекси. 

Последното дълго прекъсване на програма от връх Ботев беше през август 1999 година, когато за един месец бяха подменени предавателят и антенната система, излъчващи тогава Ефир 2, припомня radiovelikotаrnovo.

Цифровизацията ще бъде забавен, тъй като все още не са проведени обществените поръчки за доставка на декодиращи устройства. На 1 септември ще бъде възстановено аналоговото предаване, но за да бъде приемано от връх Ботев, зрителите трябва да завъртят антената си на 90 градуса, за да преминат към вертикална поляризация. За останалите населени места, приемащи от местни ретранслатори и кв. „Чолаковци", не се налага настройване на антените на зрителите. При всички абонати на сателитна и кабелна телевизия няма да има промяна в начина на приемане, припомнят от НУРТС.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички