Стойнев: Правим нова стратегия за МСП заедно с бизнеса


Стойнев: Правим нова стратегия за МСП заедно с бизнеса
Снимка:

828

Рестартираме работата на консултативния съвет по проблемите на предприемачеството и малките и средните предприятия (МСП). Поставяме и началото на общественото обсъждане на проекта за Национална стратегия за насърчаване на МСП за периода 2014-2020 г. Това каза на заседанието на съвета министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, информираха от МИЕ, цитирани от БГНЕС

По думите на Стойнев в страната през последните години са фалирали над 100 хиляди предприятия, които са поели основния удар от световната криза. В дискусията участваха представители и на други министерства, работодателски организации, финансисти, икономически анализатори, преподаватели във висши училища и др. Тази стратегия е ваша. Тя e адаптирана към Small Business Act (SBA) – основния политически документ на ЕС в областта на МСП.

Правителството вече е заявило своята отговорност за незабавното прилагане на мерки за подобряване на икономическите условия. Приехме програма за погасяване в рамките на 3 месеца на натрупаните към бизнеса задължения и чрез актуализирането на бюджета това ще се случи на практика, заяви Стойнев.

Приоритет в икономическата дейност на правителството е възстановяването на доверието и нормализирането на инвестиционния климат. За това първостепенно ще се работи за премахване на всички форми на административно-силов натиск и изнудване на фирмите. Новият стил на работа ще възстанови нарушения диалог с бизнеса и неправителствения сектор. Стойнев подчерта, че законодателните мерки вече ще бъдат подлагани на оценка на въздействието преди да бъдат приети и ще се съобразяват максимално с нуждите на бизнеса. Държавата трябва да бъде много по-активна в преодоляването на конкретните проблеми на МСП, но тя не трябва да "спуска" отгоре правилата, а да се съобразява с потребностите и проблемите на всички фирми.

Краткосрочно ние трябва да стабилизираме малките и средните предприятия чрез подходяща среда, чрез мерки за преодоляване на междуфирмената задлъжнялост, чрез облекчаване на процедури, чрез прозрачност и достъпност на обществените поръчки. Нo в същото време няма да изпускаме и дългия хоризонт – колкото сме по-съизмерими с добрите европейски стандарти, каквито задава SBA, толкова по-съвместими ще бъдем при използване на европейски програми и средства в сектора на МСП, каза министърът.

Проектостратегията ще бъде на разположение на всички заинтересовани на сайта на МИЕ в продължение на 8 седмици и е отворена за всякакви идеи и коментари, каза министърът. Окончателният вариант на документа ще бъде разработен в тясно сътрудничество с бизнес средите, за които той е предназначен. През следващите месеци предстои нова среща за уточняване на повече детайли по стратегията.

  • Етикети:

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички