(С)вързани


(С)вързани
Снимка:

864

"Изкуствена реалност, създадена с цел да умиротвори, подчини и използва човека като източник на енергия. В този свят хората са свързани в мрежа чрез кибернетични имплантанти и живеят в създадената от машините виртуална реалност".

"Матрицата", 1999 г.

Една фантастика, която оживя..."Добре дошли в истинския свят!".

Интернет до такава степен навлезе в живота ни, че всеки четвърти човек прекарва повече време в мрежата, отколкото отделя за сън. Новите господари на онлайн пространството - социалните мрежи, напредват стремглаво, като предлагат уютна изкуствена реалност.

Свидетели сме на нова ера в общуването и комуникацията. Социалните мрежи предложиха свободата на хората да споделят, да се обединяват, да променят. Мобилният интернет и новите "умни" устройства им дадоха свободата да са онлайн и да сърфират, когато и колкото пожелаят.

Свобода, която мутира в затвор?

Фейсбук е бил вторият най-посещаван сайт в света след Гугъл през 2011, по данни на анализаторските компании Нилсън рипорт и Диджитал трендс.

Фейсбук промени споделянето, изразяването, общуването и пренесе реалния живот във виртуалното пространство. Социалната мрежа буквално нахлу в компютрите по цял свят и стремглаво набъбна с профили на лица и страници на фирми, групи и каузи. Днес, мнозина от нас не биха могли да си представят живота без нея.

Добре дошли в Матрицата!

Свързаността е всичко

Над 2.3 млн. Българи ползват Фейсбук към момента, като най-активни са потребителите във възрастовата група 25-34 години.

Свързаността е като въздуха, които дишаме, а интернет би бил последното нещо, от което би се лишил човек в наше време. Ако не си непрекъснато във връзка с шарената виртуална общност, не си информиран и бързо губиш темпото.

Място за споделяне, чат, клюкарник, пропаганда, намиране на стари познати, забавление, сверяване на часовника, професионални контакти, маркетинг, бизнес... Всъщност успехът на Фейсбук се обяснява с това, че предложи една платформа, която обединява всичко това. Пълен размах – за всеки по нещо.

И най-голямо предимство – възможността да останеш анонимен, невидим или да игнорираш нещо, с което не ти се занимава в конкретния момент.

Благодарение на социалните мрежи, хората започнаха да привикват да водят живот на показ. Фирмите и организациите бързо ги последваха и започнаха да се държат по същия начин. 

Всичко е свързано

И, ако социалните мрежи завзеха сериозна площ от интернет пространството, то умните мобилни устройства побързаха да предложат бърз, лесен и непрекъснат достъп до тях.

Мобилният трафик на данни надмина гласовите услуги през последното тримесечие на 2009 г. и достигна два пъти по-голям обем спрямо обажданията през първото тримесечие на 2011 г. , по данни на Ericsson ConsumerLab.

Търговията с мобилни телефони ще продължи да расте с двуцифрен темп, а смартфоните ще заемат почти половината от продажбите, сочи прогнозата на IDC за 2012.

Свързаността, социалните мрежи, възможността всеки да бъде полезен, умните телефони, по-лесното пазаруване. Това са знаците, които ориентират потребителски нагласи и за предстоящата 2012 г., заключва проучването.

Животът крив, а огледалото право

Социалният и мобилен бум маскира комуникацията. Общуваме с аватари, прякори, профили, но все по-малко с истински хора.

Опцията за моделиране на реалния ни живот и споделянето му във виртуалното пространство определено се харесва на хората във Фейсбук. Вероятно и на хората зад него...

С всеки пост, лайк, коментар, ние пишем собствения си живот.

Социалните мрежи предложиха поле за изграждане на една идеалност. Често правим нещо, не защото ни харесва, а заради това, че ще го постнем във Фейсбук.

Новата дрога

Всеки втори интернет потребител споделя, че ако не може да си провери мейла или страницата си във Фейсбук, го обхваща безпокойство.

За зависимост обаче може да се говори едва, когато виртуалните контакти напълно изместят реалните и станат предпочитани пред общуването лице в лице, твърдят експертите. На път са...

Не бива да забравяме, че социалната платформа предлага количество за сметка на качеството и задълбочеността на контакта.

Телефон все ни свързва, телефон ни дели

Случвало ли ви се е да седнете на кафе, например, и повечето ви приятели да забият поглед в телефона, вместо да ви обърнат внимание. А може би и вие го правите, но не се усещате?

Според българите най-нежеланото място за ползване на мобилен телефон е масата, а точно докато сме около нея редовно говорим или ровим в телефона си.

Оказва се, че повечето българи мислят, че проблемът с употребата на мобилни устройства е у другите, но не и в тяхното собствено поведение. Заключението е от проучване за мобилния етикет, проведено по поръчка на Intel в България.

Използването на мобилни устройства в България започва по време на сутрешното кафе. Ние се събуждаме, взимаме душ, пием кафе и си проверяваме електронната поща, или пишем първия си туит още преди да престъпим прага на дома си, показват данните.

Емоционалната ни връзка с нашите мобилни устройства е толкова силна, че дори може да се нарече пристрастяване. 

Всеки седми българин би жертвал партньорката си или взимането на душ за една седмица, в полза на телефона си. За да остане в Матрицата.

Свързаност и привързаност. С мрежата и към мобилния телефон. Такава е реалността към момента - виртуална.

Социалните мрежи показаха колко могат да бъдат силни хората, когато се обединят. Сбъднаха каузи, промениха съдби, надигнаха протести, създадоха бизнеси, погубиха други. Промениха реалността.

Важното е да се концентрираме върху ползата и не забравяме за мярката. Защото истинският живот е извън мрежата. Ние имаме избор, в "Матрицата" беше друго...

Още ли си вътре?


 

 

  • Етикети:

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички