Създадоха фотоапарат на бъдещето


Създадоха фотоапарат на бъдещето
Снимка:

480

Американски инженери представиха прототип на фотоапарат, способен да прави снимки с безпрецедентно ниво на детайлите, изразени в гигапиксели или хиляди мегапиксели.

Материал за иновацията бе публикуван в брой на сп. "Нейчър", информира АФП.

Пикселът или светеща точка е базова единица, която позволява да се измери резолюцията на една цифрова снимка. Един мегапиксел е равен на един милион пиксела. Колкото по-висок е броят на пикселите, толкова по-добра е резолюцията на снимката.

"Супер фотоапаратът", създаден от екипа на Дейвид Брейди от университета Дюк в град Дърам, щата Северна Каролина, "прави снимка с един гигапиксел за по-малко от една десета от секундата", уточни инженерът.

Прототипът на гигапикселовия фотоапарат "синхронизира" 98 малки апарата в един-единствен.

"Всеки микро фотоапарат улавя информации от специфична зона на зрителното поле. Информационен процесор свързва цялата информация в една-единствена снимка с висока резолюция", обяснява Брейди.

"В най-добрия случай фотоапаратът може да улавя неща, които фотографите не могат да видят, но могат да различат след това на снимката", допълва инженерът.

Резолюцията на супер апарата е пет пъти по-добра от зрителната острота 20/20 при хората върху хоризонтално зрително поле от 120 градуса.

Според учените следващото поколение гигапикселови фотоапарати може да бъде пуснато в продажба до пет години поне за професионално използване, когато електронните части ще бъдат миниатюрни и по-ефективни. Те подчертават, че оптичните елементи съставляват само 3% от прототипа с внушителни размери (75x75x50 cm), всичко останало е електроника и процесори.

Гигапискеловият фотоапарат открива перспективи за подобряване на сигурността на летищата, за военно наблюдение или за отразяване на спортни прояви, допълват учените.

  • Етикети:

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички