Създадоха смартфон, който няма батерия


Създадоха смартфон, който няма батерия
Снимка: Thinkstock

3600

Батериите са сред най-скъпите за производство компоненти на смартфоните. А и както много от нас са се убедили, част от тях не са особено издържливи. Добър вариант би било изобщо да не зависим от батерията при използване на устройството си. И той скоро може да стане реалност - учени от Университета във Вашингтон са създали уникален прототип на смартфон, който не използва батерия.

Подобна технология има потенциала да революционизира изцяло индустрията, като ни позволи да извършваме обаждания и да изпращаме съобщения, без да се притесняваме дали устройството е заредено.

Уникалният прототип е плод на дългогодишни научни разработки. За да се създаде функциониращ смартфон, който не използва батерия, е необходимо той да генерира цялата енергия, от която се нуждае от околния свят, информира Wired.

Прототипът използва околната светлина, за да я превърне в електричество с помощта на соларни панели и фотодиоди. Допълнителна антена позволява на устройството да направи същото и с радиочестотните телевизионни вълни и Wi-Fi сигналите. Учените вече тестват хибридна система между двата метода, която засега може да създаде няколко десетки микровата енергия.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички