Топ 5 на най-влиятелните технологични тенденции на 2015


Топ 5 на най-влиятелните технологични тенденции на 2015
Снимка:

1833

В днешно време технологиите се развиват с такава скорост, че само да мигнем и сякаш сме изпуснали поредното откритие. Все пак и там има иновации, които се открояват повече от другите. Анализаторите от Gartner например извеждат технологичните тенденции, които според тях ще имат стратегическо значение за повечето организации през 2015 г.

Сред критериите за такова значително влияние са: висок потенциал за предизвикване на кардинални промени в ИТ или в бизнес практиката, необходимост от крупни финансови инвестиции или риск от загуба на конкурентни предимства ако въвеждането на технологията закъснее.

Ето ги и петте водещи такива тенденции:

Изчисления навсякъде

Тъй като мобилните устройства продължават да се умножават, анализаторите от Gartner прогнозират, че усилията ще се фокусират все повече към задачи, свързани с обслужването на мобилните потребители в разнообразен контекст и в различни среди, за разлика от досегашния фокус върху самите устройства. “Телефоните и носимите устройства сега са част от разширяващата се изчислителна среда, която включва още потребителска електроника, както и свързани екрани на работните места и в публични зони. Във все по-голяма степен, всичко това се превръща в цялостна среда, която трябва да се адаптира към изискванията на мобилните потребители. Като следствие предстоят значителни промени в управлението на ИТ отделите, тъй като те губят контрол върху крайните устройства”, коментират представителите на Gartner.

"Интернетът на нещата" (IoT)

Комбинацията от потоци от данни и услуги, създадени чрез цифровизация на какво ли не, оформя 4 основни модела на употреба – Управление, Монетизиране, Опериране и Разширяване (Manage, Monetize, Operate, Extend). Тези 4 модела могат да бъдат приложени към различни своеобразни форми на “Интернет”. Предприятията не трябва да се ограничават с идеята, че само “Интернет на нещата” (IoT – т.е. активи и машини) има потенциал да реализира споменатите 4 модела. Например, моделът плащане-за-използване може да бъде приложен към активи (от типа на индустриално оборудване), към услуги (от типа на автомобилни застраховки, при които плащането е на база време за шофиране), към хора (плащане за инициативи), към места (например паркинги) и към системи (например за cloud услуги).

3D принтиране (на снимката)

Продажбите на 3D принтери в световен мащаб се очаква да нараснат с 98% през 2015 г., след което да се удвоят през 2016 г. Технологиите за 3D печат ще достигнат връхна точка в своето развитие през следващите 3 години, тъй като пазарът на относително евтини устройства за 3D печат продължава да расте и използването им за промишлени цели се увеличава значително. Нови индустриални, биомедицински и потребителски приложения ще продължат да доказват, че 3D печатът е реално, жизнеспособно и икономически ефективно средство за редуциране на разходи, благодарение на подобрен дизайн, ускорено прототипиране и бързо производство.

Интелигентни и достъпни анализи

Бизнес анализите ще играят все по-централна роля, при постоянно увеличаващият се обем от данни генерирани от различни системи и при огромното количество от структурирани и неструктурирани, вътрешни и външни за предприятията данни, които следва да бъдат взети предвид.

“Всяко приложение сега трябва да бъде аналитично приложение. Организациите трябва да управляват колкото е възможно по-добре филтрирането на огромно количество от данни, идващи от IoT, социални мрежи и носими устройства, а след това да доставят точната информация на правилните хора, в правилното време. Бизнес анализите ще бъдат дълбоко, но невидимо вградени навсякъде”, коментира Дейвид Клиърли.

Системи с богат контекст

Повсеместната вградена интелигентност в съчетание с широко достъпните анализи водят към развитието на системи, които се “ориентират” в заобикалящата ги среда и са в състояние да реагират адекватно. Едно от приложенията на този тип системи са “познаващи контекста” решения за сигурност, но несъмнено скоро ще се появят и други приложения. Разбирайки контекста на потребителската заявка, приложенията могат не само да регулират своя отговор от гледна точка на сигурността, но и да регулират как информацията се предоставя на потребителя, опростявайки значително все по-усложняващият се свят на изчисленията.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81667
  • GBP
    1
    2.27939
  • JPY
    100
    1.17503
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички