Трайков: АСТА не е заплаха за интернет потребителите


Трайков: АСТА не е заплаха за интернет потребителите
Снимка:

396

Търговското споразумение за борба с фалшифицирането (АСТА) не ограничава свободата в интернет и няма да доведе до закриване на интернет сайтове, потребители в интернет ще продължат да използват информацията както и досега.

Това заяви пред трибуната на парламента по време на изслушване от четири парламентарни комисии министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, като се позова на мнението на експерти.

България е подписала споразумението на 26 януари под условие и предстои АСТА да се ратифицира от парламента; дотогава ще се проведе публичен дебат по темата, каза Трайков.

АСТА има за цел да защити правата на интелектуалната собственост, добави той.

Трайков смята, че споразумението ще помогне високите изисквания за защита на интелектуалната собственост, които важат в ЕС, да се превърнат в световен стандарт и това ще е от полза и за българската икономика.

Няма да бъдат нарушени гражданските права и не би трябвало да се промени ежедневието на потребителите, посочи още Трайков.

Министърът на културата Вежди Рашидов заяви, че сме изправени пред деликатен казус - да се защитят авторите да получават възнаграждения за своя труд и в същото време да се защитят правата на потребителите в интернет.

Радослав Стоянов, представил се като организатор на протести в страната заради АСТА, заяви, че ако споразумението бъде ратифицирано от парламента, 650 000 души, които всеки ден влизат в сайта "Замунда" и свалят филми, ще бъдат обявени за престъпници.

  • Етикети:

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички