Транспортният зам.-министър: 1 септември не е възможна дата за цифровизация


Транспортният зам.-министър: 1 септември не е възможна дата за цифровизация
Снимка:

13519

Едновременното излъчване на аналогов и цифров сигнал, познато още като симулкаст, ще приключи в момента, в който бъде осигурена възможност на всички правоимащи лица да се снабдят с декодиращи устройства. Това каза зам.-министърът на транспорта Георги Тодоров пред журналисти.

„В момента процедурата за избор на доставчици на декодиращи устройства е приключила. Намираме се на етап срок, който трябва да изчакаме за потенциално и евентуално обжалване. Надяваме се около 10 септември да сключим договори с изпълнителите, ако няма обжалване. Когато се сключат договорите, изпълнителите имат незабавно задължение да започнат да снабдяват регионите с декодиращи устройства", каза Тодоров.

„Вече не се излъчват информационни клипове за цифровизацията с дата 1 септември, защото добре осъзнаваме, че тази дата не е възможна за изпълнение. В случай, че бъдат сключени договорите с изпълнителите около 10 септември, ще дадем на хората достатъчно време, да си вземат ваучерите, да отидат до съответния търговски обект, и да се снабдят с декодиращо устройство. Едва тогава органът по цифровизацията, чрез делегирани правомощия от Министерски съвет, ще афишира публично коя е окончателната дата", обясни още той.

Трябват няколко дни за технологичното изключване на всички предаватели, които излъчват и аналогов сигнал.

Относно това къде ще отидат спестените средства от разликата между отпуснатите ваучери и тези, които се отпускат от техномаркетите, зам.-министърът на транспорта отговори: „Независимо кой е изпълнителят, той е бил избран, вследствие на обществена поръчка, по която един от основните критерии за избор е била цената. Разликата между номиналната стойност на ваучера и реалната цена, която който и да е от изпълнителите е спечелил, отива в републиканския бюджет. По никакъв начин няма да бъде заплащано на който и да е търговец сума, която е различна от тази, която е оферирал в обществената поръчка", заяви заместник-министърът.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички