Турция отново блокира достъпа до социални мрежи


Турция отново блокира достъпа до социални мрежи
Снимка: iStock/Guliver

2096

Тази сутрин в съседна Турция беше блокиран достъпа до Twitter и WhatsApp.

Блокирането стана само няколко часа след като бяха задържани заместник-председателят на турския парламент Первин Булдан и други депутати от прокюрдската опозиционна Демократична партия на народите (ПНД).

Общо бяха задържани 16 турски депутати от тази партия, включително нейните съпредседатели Селахатин Демирташ и Фиген Юксекдаг. Арести се извършват едновременно в няколко турски градове, включително Анкара, Диарбекир и Мардин в източната част на страната, съобщава БГНЕС.

Селахатин Демирташ е арестуван по подозрение в тероризъм, в дома си в Диарбекир, а Фиген Юксекдаг - в Анкара. През декември 2015 г. прокуратурата в Анкара започна разследване срещу Демирташ по подозрение в "престъпления срещу конституционния ред." Причината за разследването са изявленията на депутата за независимост на кюрдските райони в Турция. Подобни изявления съдът може да приеме като опит за нарушаване на конституционния ред и престъпление срещу действащия конституционен режим .

Турската прокуратура поиска да осъди Демирташ на пет години затвор за разпространение на "терористична пропаганда". В средата на април Демирташ заяви в интервю за вестник The New York Times, че президентът Реджеп Ердоган задушава свободата на словото в страната и по този начин дестабилизира ситуацията в страната и в Близкия изток като цяло. Депутатът разкритикува президента за това, че е прекъснал мирния процес с Кюрдската работническа партия (обявена за терористична в Турция). Преди това Ердоган ратифицира закон, позволяващ да се отнема парламентарния имунитет на депутати, след което бяха повдигнати обвинения срещу редица членове на ДНП.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички