Творческите индустрии реагираха срещу отхвърлянето на ACTA


Творческите индустрии реагираха срещу отхвърлянето на ACTA
Снимка:

655

Днешното гласуване на Европейския парламент срещу АСТА ще ощети интелектуалната собственост, процеса на създаване на работни места и икономическото развитие на Европа.

Това се посочва в единна позиция на творческите и иновативните индустрии в Европа.

Решението относно ACTA е една пропусната възможност за Европейския съюз да защити своите индустрии, базирани на творчество и иновации на международния пазар, смятат от там.

ACTA е важен инструмент за създаване на работни места и подпомагане създателите на интелектуална собственост. За съжаление, обсъждането на споразумението в Парламента тръгна в грешна посока и действителните съществени достойнства на този договор не излязоха на преден план, заяви Ан Бергман-Таон, директор на Федерацията на Европейските издатели (FEP) и член на коалиция от над 130 организации, подкрепящи ACTA.

Много членове на Европейския парламент се надяваха да се изчака становище от Европейския съд, преди да се вземе окончателно решение.

Франсез Муур, главен изпълнителен директор на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI), коментира в тази връзка: „Все още изчакваме произнасянето на Европейския съд и призоваваме Европейския парламент да превърне ефективната закрила на интелектуалната собственост във водещ приоритет на европейската външна търговска политика”.

Правата върху интелектуална собственост остават мотор за конкурентоспособността на Европа в глобален мащаб и мощен стимул за икономически растеж и създаване на работни места. В настоящия икономически контекст е от съществено значение да защитим този потенциал и извън територията на Европейския съюз.

Ние очакваме ACTA да продължи своя път и без Европейския съюз, което представлява сериозна загуба за всичките 27 страни членки”, каза Алън Дрюсен, изпълнителен директор на Международната асоциация на търговските марки (INTA).

Дискусиите, свързани с ACTA, са най-значимите преговори за постигане на договореност на европейско ниво в конституционната рамка след приемането на Лисабонския договор. Според Томас Буе, Директор „Институционни връзки” в Сдружението за бизнес софтуeр (BSA), “нарушаването на правата върху интелектуална собственост е огромен проблем в Европа и има очевидна нужда от развитие на международните норми и добри практики в посока ефективно правоприлагане. ACTA би насърчила предприемането на важни стъпки напред за повишаване на глобалните стандарти, гарантиращи закрила на правата върху интелектуална собственост. Наистина е жалко, че споразумението беше блокирано от междуинституционални противоречия и преекспонирана загриженост по отношение на прозрачността”.

Участниците в дебата около ACTA акцентираха върху поредица от принципи и изразиха загриженост по някои въпроси.

„Дискусията по ACTA беше неудачно вкарана в рамките на неоснователни опасения за цензура и злоупотреба с лични права в интернет, вместо да отбележи усилията за създаване на икономическа основа за повече работни места в Европа”, каза Доминик Люкер, Генерален секретар на Международната асоциация на актьорите (FIA)

Противно на много от изказаните становища, зачитането на основните човешки права е напълно гарантирано от ACTA и ние очакваме произнасяне на Европейския съд в тази посока”, отбеляза Дара МакГрийви, директор Анти-пиратска дейност в ISFE, представляващ Европейските индустрии за производство и разпространение на видео игри.

 С поглед напред вярваме, че политиците в Европа ще продължат своите усилия в защита на интелектуалната собственост, която има своя отпечатък във всички иновативни и производствени сектори у нас и по света, онлайн и офлайн, се посочва в позицията.

 

 

  • Етикети:

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички