В профил - българският предприемач


В профил - българският предприемач
Снимка:

19864

Интернет, 20 000 лева, 2 500 лева. Това са "параметрите" на типичния български предприемач.

Той е готов да започне интернет бизнес с инвестиция от 20 000 лева и очаква да печели от това около 2 500 лева на месец.

Данните са от онлайн проучване на портала Franchising.bg "Какъв бизнес започват българите?", проведено във връзка с предстоящото изложение за нов бизнес Franchising Expo 2012 и съпътстващата го конференция "Нови бизнес идеи".

Интернет бизнесът и ИТ секторът като цяло са предпочитани както заради ниската стартова инвестиция, така и предвид множеството добри примери за успешни предприемачи в световен мащаб, обясни Светслав Билярски, бизнес консултант, управител на Franchising.bg, който обяви резултатите от анкетата на пресконференция в БТА днес.

Топ 3 на най-желаните сфери за старт на нов бизнес допълват ресторантьорството и услугите.

Търговията вече не е така желана, а отливът на интерес се обяснява с инвазията на големите търговски вериги през последните години, която удари бизнеса на малките квартални магазини.

Проучването показва и една друга нагласа - по-голяма част от предприемчивите българи не биха ползвали кредитиране, за да стартират собствен бизнес. По отношение на срока за възвръщане на инвестицията, повечето посочват 2 години като "комфортен" период.

Любопитна подробност от проучването е, че не парите, а желанието за независимост и себереализация е мотив номер едно за започване на собствен бизнес. Поради нужда от допълнителни доходи, биха стартирали бизнес едва 19% от респондентите.

Интересно е и, че сравнително малък брой хора биха се впуснали в ново начинание поради безизходица, свързана с липсата на алтернатива или неуспехи в настоящия бизнес.

Ако сте решили да започнете собствен бизнес, не мислете в какво нещо има пари, а потърсете незадоволена на пазара нужда, посъветва бъдещите предриемачи Светослав Билярски.

Проучването показва още, че голяма част от желаещите да започнат нов бизнес нямат предишен опит. Доста по-скромна е групата  на хората с ръководен опит, но затова пък по думите на Билярски е с потенциално най-големи шансове за появата на нови предприемачи.

Най-много са бъдещите предприемачи, които очакват да печелят между 2 000 и 3 000 лева от своето начинание. Четвърт от анкетираните пък са клонни на още по-скромна печалба - в диапазона 1 000 - 2 000 лева. Едва 1% от анкетираните имат амбиции за доходи от над 10 000 лева.

Бъдещите предприамачи са склонни да вярват, че ще постигнат успех преди всичко благодарение на опита в бранша, който са натрупали. Амбицията е на второ място, а едва след нея се нарежда образованието.

Вече четвърта година Franchising Expo среща наши и чужди франчайз вериги с потенциални партньори. Тазгодишното издание на единствения по рода си форум за нов бизнес в България ще се проведе на 9 и 10 ноември в зала 3 на НДК, София. Изложбените площи ще бъдат отворени във времето от 10.00 до 18.00 часа. Входът е свободен. Над 60 фирми-изложителки ще представят своите бизнес модели.

Изложението се провежда в рамките на Световната седмица на предприемачеството, която тази година ще се състои в периода 12 - 18 ноември. Официален домакин на проявата у нас е младежката организация Джуниър Ачийвмънт. Инициативата е под патронажа на президента Росен Плевнелиев. Очаквайте подробности за активностите тази година.

М. Дачева

 

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички