Viber пуска функция "Скрити чатове"


Viber пуска функция "Скрити чатове"
Снимка:

10762

Едно от водещите приложения за комуникация в света - Viber, обяви цялостно криптиране за всички устройства и платформи с Viber, включително Android и iPhone, iPad, таблети с Android, настолни компютри PC и Mac. През следващите седмици тази функция ще може да се използва от всички потребители, които имат най-новата версия на Viber. Тя включва засилена сигурност във всяко гласово или видео обаждане, съобщения, видеа и снимки, както в групови съобщения, така и в индивидуалната комуникация между потребители.

Като част от тази подобрена версия, Viber също стартира функцията „Скрити чатове“, която позволява на потребителите да скрият избрани разговори от основния екран, така че никой освен потребителят да не знае, че съществуват. Тези разговори могат да бъдат достъпни само с помощта на четирицифрен ПИН код, който предоставя допълнително ниво на секретност в личната комуникация на потребителите.

„Отнасяме се много сериозно към сигурността и неприкосновеността на личната комуникация на потребителите си и за нас е от решаващо значение, те да се чувстват уверени и защитени, когато използват Viber“, казва Майкъл Шмилов, Главен оперативен директор на Viber. „Поради това, от дълго време работим по тази нова версия, за да сме сигурни, че нашите потребители имат най-усъвършенстваната сигурност на пазара и максимален контрол върху своята комуникация. Това ще продължи да бъде наш дългосрочен приоритет с развитието на дигиталната комуникация“.

Цялостно криптиране „от край до край“

С пускането на функцията по цял свят през идните седмици, потребителите автоматично ще бъдат защитени с цялостно криптиране на комуникацията в смартфоните си, след като обновят Viber версията си до най-новата - v6.0 или по-висока. Потребителите, които също използват Viber на iPad, таблет с Android или настолен компютър, ще бъдат подканени да го свържат отново към телефона си чрез QR-код.

Всички форми на комуникация ще могат да ползват това допълнително ниво на сигурност чрез верифициране на акаунта си. Потребителите ще виждат катинар с различен цвят отдясно на екрана, който показва нивото на сигурност:

Сив катинар: По време на цялостно криптирани разговор и обаждане потребителите ще виждат икона със сив катинар. Почукването на тази икона ще изведе подсказка, уведомяваща потребителите, че съобщенията, изпращани от участниците, са криптирани.

Зелен катинар: Потребителите също имат възможност ръчно да удостоверяват хората в указателя си, като ги изберат за „доверени“. Това означава, че от този момент нататък ще бъде следен за промени ключът на избрания човек от указателя, така че потребителите да могат да бъдат сигурни, че говорят с когото трябва във всеки един момент. Почукването на зеления катинар ще изведе подсказка, уведомяваща потребителите, че съобщенията, изпращани от участниците, са криптирани и че човекът, с който осъществяват контакт, е проверен.

Червен катинар: Ако има проблем с ключа за удостоверяване на доверен потребител, катинарът ще се стане червен. Несъответствието може просто да означава, че някой потребител е сменил основния си телефон; то обаче може също да сочи за хакерско прихващане на комуникацията. За разрешаване на евентуалното състояние на несъответствие, участникът трябва отново да бъде избран като „доверен“. Почукването на червената икона ще изведе подсказка, че Viber не може да провери този номер.

Скрити чатове

Потребителите вече ще имат възможност да скрият определени групови или индивидуални разговори от екрана с чатове, така че никой да не знае, че съществуват, и да имат достъп до тях с помощта на четирицифрен ПИН код. Потребителите могат да скрият разговора, като почукат върху екрана с информация за конкретен чат. След това ще бъде поискан четирицифрен ПИН код или, за потребители на iOS, ще се предостави възможност за използване на пръстов отпечатък. Потребителите ще бъдат уведомявани за съобщение в “Скрит чат” без на екрана да се появява текстът му или от кого е то.

Тази функция не е двупосочна, което означава, че ако единият потребител скрие разговора, нищо няма да се промени от страната на получателя.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички