Внимание - нова измама в WhatsApp


Внимание - нова измама в WhatsApp
Снимка: Getty Images/Guliver

2493

Ако сте потребители на чат приложението WhatsApp, бъдете нащрек за нова хакерска измама. За нея предупредиха от антивирусната компания ESET.  

Измамниците използват класическата схема за събиране на данни от потребителите. Експертите са установили серия от публикации, оформени в стила на голяма верига от магазини. На потребителите се обещава подарък ваучер за 250 евро, при условие че бъде щракнато на даден линк и бъде попълнен специален формуляр за кандидатстване. По същата схема са действали и измамниците, предлагащи купони за отстъпка в други големи вериги магазини.

Линкът води до страница с формуляр, имитираща официалния сайт на дадения бранд. Фалшификатът лесно се разпознава, чрез проверката на URL — адресът няма нищо общо с оригинала. На потребителя се предлагат да сподели предложението с приятели и да попълни анкетата. Процесът завършва с молба за оставяне на данни за контакт и съгласие за получаване на SMS-съобщения.

Към момента кампанията е насочена към немскоговорящите потребители, но подобни атаки са лесно пренасочващи се към нова аудитория от потенциални жертви, пише Kaldata.com.

ESET препоръчва да се игнорират съмнителните линкове в месинджъра и други канали. Закономерният резултат от участието в подобни „промоции“ са рекламни позвънявания, спам и записване за платени SMS услуги.

 

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички