Всички най-умни студенти в САЩ, сред които е и българин, са деца на емигранти


Всички най-умни студенти в САЩ, сред които е и българин, са деца на емигранти
Снимка: Thinkstock/Guliver

3741

Миналата седмица една и само една история владееше социалните мрежи – тази на българина Стефан Стойков и невероятното му постижение. Той бе приет едновременно във всички осем университета от т.нар Бръшлянова лига на САЩ. Става дума за най-престижните учебни заведения в Страната на неограничените възможности: Харвард, Йейл, Университетът на Пенсилвания, Колумбия, Корнел, Дартмут, Браун, Принстън. Семейството на Стефан се мести от Ямбол в Индианаполис, когато той е едва на осем години. Майка му е чистачка, а баща му е шофьор.

Постигнатото от младия българин е рядко правено. Все пак между хората, които са имали същия успех през последните години, има едно общо нещо. Всички те са деца на емигранти, пише Business Insider.

Тази година освен Стефан във всички университети от Бръшляновата лига са приети още двама – Харолд Екех, син на нигерийски емигранти, и Мунира Халиф, чиито родители са от Сомалия.

С такъв успех могат да се похвалят Виктор Агбаде, чиято майка е нигерийка, и Куази Енин, родителите на когото емигрирали от Гана. Постижението си Енин отбеляза миналата година, през тази е първи курс в Йейл.

Много от младите гении казват, че дължат успехите си и на опита на родителите си извън Щатите.

„Майка ми ми е разказвала как е отраснала самата тя в Сомалия. Дядо ми е бил много напредничава човек с това, че е искал да образова не само синовете си, но и дъщерите си. Мама е получила тази възможност и я предаде и на мен“, заявява сомалийката Мунира Халиф.

"Родителите ми направиха толкова много, за да достигна дотук, за да се преместим в САЩ. Бях длъжен да успея. Бях длъжен да направя нещо с всички възможности, които те ми осигуриха", казва пък Стефан Стойков пред местната телевизия WTHR.

 

 

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички