Wikipedia като галактика


Wikipedia като галактика
Снимка:

2283

Мнозина от нас прибягват до услугите на електронната енциклопедия Wikipedia, но може би не си даваме сметка за истинския мащаб на съдържащата се в нея информация. Френският студент по инженерство Оуен Корне е преосмислил начина, по който виждаме и употребяваме информацията и по-специално страниците на Wikipedia, пише Gizmag.

Креативният му проект WikiGalaxy превръща всяка статия от онлайн енциклопедията в звезда от виртуална галактика, в която можем да пътуваме, без да напускаме стаята си.

Пробната версия на WikiGalaxy, която в момента може да се види с браузърите Chrome и Fireworks, предлага визуализация на предлаганата информация. Може би това не е най-интуитивният начин да бъде възприета, но със сигурност е удивителен.

Пробната версия на проекта съдържа 100 хиляди статии-звезди, сред които потребителят се движи или гледайки ги отгоре, или прелитайки през тях. Има възможност за търсене по теми, но заради ограниченията на пробната версия не винаги може да се достигне до търсената страница. След избора на някоя от наличните публикации, към свързаните статии се разклоняват жълти нишки, които улесняват проучването на други материали по темата.

Статиите на виртуалната галактика са създадени с HTML5, CS33, WebGL, JQuery и THREE.js. В момента използването й все още е малко тромаво, но това ще се изглади с течение на времето. Корне възнамерява да въведе система за кодиране на цветове, да групира теми и дори да добави поддръжка за шлема за виртуална реалност Oculus Rift.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички