YouTube платила 1 млрд. долара на музиканти от реклама


YouTube платила 1 млрд. долара на музиканти от реклама
Снимка: Getty Images/Guliver

2342

Не от вчера музикалните издатели и продуценти са във война с Google и YouTube, обвинявайки платформата за това че с публикуването на музикални видеоклипове и албуми ги ощетява финансово. Истината обаче изглежда е малко по-различна. Това разбираме от CNET и публикация на бизнес мениджъра на YouTube Робърт Кинкл, съобщава Kaldata.

Платформата за видеосподеляне е платила един милиард долара през за последната година от приходи от реклама на музикалната индустрия.

„И това е само началото. С все повече долари, идващи, придвижващи се от телевизията, радиото и печатните медии към онлайн услугите, музикалната индустрия ще генерира дори повече приходи от реклама. В бъдеще, музикалният бизнес получава възможността да изглежда много повече като телевизия, където абонаментните схеми и рекламата допринасят общо колкото приходите от дигиталните и физически продажби“, пише Кинкл.

Джоан Солман от CNET коментира, че последната година е белязана от непреставащи битки между онлайн платформата и музикалната индустрия, като те обвиниха компанията на Google, че стриймингът е оказал негативно влияние над дигиталните продажби, докато приходите от реклама в платформи, като YouTube са били „незначителни“ и далеч по-малки от тези, доставяни от другите музикални услуги. Това стана повод за най-голямата компания, защитаваща правата на музикалните издатели да подемат широкомащабна кампания, в която се включиха и други асоциации, които искаха от YouTube повече пари. Според тях ръстът в приходите от реклама не отговаряли на ръста в безплатното слушане. От компанията се защитиха, че отсрещната страна не забелязват настъпващата промяна, свидетелстваща за преход от продажбата на албуми и песни към абонаментните планове, позволяващи слушането и гледането на музика чрез представянето на рекламно съдържание.

 

 

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички