За по-добро предприемачество


За по-добро предприемачество
Снимка:

773

Да си предприемач не е лесно. Да следваш собствения си път в кариерата не е задача за слабите или страхливите.

И макар че няма магическо хапче, което да превърне бизнеса ви в преуспяващо начинание, има някои съвети, които могат да ви помогнат в постигането на амбициозните ви цели. Ето какво предлага онлайн изданието GalTime.

1. Работи по един допълнителен час

Повечето хора са най-активни в определено време на деня. Ако сте сутрешен тип, станете един час по-рано и се захващайте за работа, а ако сте сова – останете час повече вечерта. Открийте кога трудът ви е най-ефективен, и използвате всяка минута пълноценно. Не забравяйте и какво съветва Марк Твен – „изяжте една жива жаба всяка сутрин, и може да сте сигурни, че нищо по-лошо няма да ви се случи до края на деня.” Затова, заемете се с най-неприятните задачи, когато сте най-продуктивен.

2. Определете ясни приоритети

С мобилните телефони, имейли, Twitter и Facebook, е по-лесно от всякога да се побъркаме от собствения си график и да оплетем приоритетите си. Цял ден се трепете, а не сте свършил нищо. Успешният предприемач знае с какво да се заеме и с какво – не.

3. Не се плашете да упълномощавате

Не е лесно да отпуснете юздите, но искате бизнесът ви да се разраства, а не можете да свършите всичко сам. Независимо дали ще наемете служител на пълен или непълен работен ден, е важно да му се доверите за задачите, които сте решили да му поверите. За по-сложните аспекти на бизнеса, като счетоводство например, може да използвате външни експерти.

4. Не мислете за провала

Ако се страхувате да не се провалите, вероятно взимате твърде консервативни решения при управление на фирмата си. Всеки преживява неуспехи – това са уроците, които няма да чуете в колежа. Всъщност, някои венчър капиталисти отказват да финансират предприемачи, които нямат поне един фалит зад гърба си.

Вместо да се стряскате от евентуалната катастрофа, помислете какво ще загубите, ако дори не опитате.

5. Обединете сили с други малки фирми

Понякога сътрудничеството, а не конкуренцията е това, което извежда бизнеса с една крачка напред. Обединете сили с други предприемачи за съвместни промоции и маркетинг. Например, ако имате малък бутик, предложете отстъпка на всеки клиент на съседното йога студио. И vice versa.

6. Не забравяйте клиента

С каквото и да се занимавате, каквито продукти или услуги да предлагате, всичко опира до вашите клиенти. Точка. Лесно е да забравите този прост факт, докато мислите за ценови стратегии, маректингови планове, спецификации на продуктите. Всеки ден отделете време да си напомните, че работите за своите клиенти, отговорете си на въпроса от какво имат нужда те.

7. Вземете си почивен ден

Да си предприемач не значи да работиш седем дни в седмицата, 24 часа в денонощието. Така само ще се изтощите и ще загубите целия си ентусиазъм. Почивайте поне един ден седмично – отделете време за странично хоби. Отстъпвайки крачка в страни, ще получите свежа перспектива и вдъхновение. Ще бъдете не само по-щастливи, но и по-ефективни в работата си.

 

  • Етикети:

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички