Задава ли се война по оста Тръмп - Apple?


Задава ли се война по оста Тръмп - Apple?
Снимка: Getty Images / Guliver

3284

Републиканецът Доналд Тръмп бе избран за 45-ия президент на САЩ и това причини голямо разделение в страната. Силиконовата долина също се превъзбуди от избора на нов държавен глава и дори обяви намерението си да се отдели от САЩ.

Една компания обаче е най-шокирана от избора на американците - технологичния гигант Apple. Главният изпълнителен директор на Тим Кук бе един от основните поддръжници на Хилари Клинтън, опонентката на Тръмп за Белия дом.

Какъв е големият проблем между Тръмп и Apple?

Данъчната реформа, която готви Тръмп, е ябълката на раздора между двете страни. Аpple притежава около 200 милиарда долара в брой и в ценни книжа в чужбина, където не се облагат с американски данъци. Ако тези пари бъдат върнати по някакъв начин в САЩ, 35% от тях или иначе казано над 70 милиарда долара ще трябва да бъдат дадени на американското правителство като данъци.

"Никой не знае колко е това богатство, което е зад граница. Слуховете казват, че спестените пари от преместване на производството на компаниите в чужбина са 2,5 трилиона долара, възможно е дори да е двойно повече. Аз ще върна тези пари в американската икономика и ще ги обложа с данъци", каза Тръмп в кандидат-президенската си кампания.

Друг основен проблем според него е това, че когато компания като Apple изнесе производството си в чужбина, тя ощетява американските работници и задълбочава безработицата в страната.

"Ще осигуря работни места за повече американци. Ще накарам Apple да правят своите компютри и смартфони в Америка, а не в Китай. Как помага на САЩ това, че те произвеждат своята продукция в Китай?", подчерта по-рано през годината Тръмп.

Барак Обама също се опита да започне диалог с Apple по темата. През 2011 година той проведе разговор със Стив Джобс по темата, но създателят на компанията твърдо отказа подобно нещо. Оказва се, че подобен ход би бил малко вероятен поради няколко причини:

- Повечето от производителите на части за Apple са в Азия.

- Липсата на производствени умения в САЩ.

- По-ниски разходи в Китай. Разходите в САЩ само за производството на един смартфон ще бъдат с 50 долара в повече.

Тръмп обаче не обича да губи и това личи от неговото намерение да увеличи с 45% митата за внос от Китай. Това директно ще повлияе на цената на смартфоните в САЩ. Остава да видим дали всичко е било медиен трик за подлъгване на избирателите или пък се задава война по оста Тръмп-Apple.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички