Загубено дело може да струва на Apple 862 млн.долара


Загубено дело може да струва на Apple 862 млн.долара
Снимка: Getty Images/Guliver

1962

Технологичният гигант Apple загуби дело, което може да му струва 862 млн.долара. Компанията от Купертино не успя да убеди съдебното жури, че не е нарушила патентите на Университета на Уисконсин и Мадисън, предаде Reuters.

Тя беше обвинена, че е използвала в чиповете си технологии, които са собственост на университета. От Apple се аргументираха, че патентът не е валиден. Според журито обаче е напълно валиден и нарушен. Той подобрява ефикасността на процесора и е регистриран през 1998 г., а самото дело е от 2014 г.

Според журито патентът е нарушен в процесорите A7, A8, A8X, които се използват от iPhone 5s, iPhone 6 и 6 Plus, както и няколко версии на таблета iPad. Следващата фаза на съдебния процес е определянето на точния размер на санкцията, която да бъде наложена на Apple. Максималният й размер може да достигне 862 млн. долара. Това ще зависи от преценката на журито дали компанията съзнателно е направила нарушението.

През 2008 г. университетът, чрез своята фондация, съди и Intel за същия патент. Тогава двете страни се разбраха извънсъдебно точно преди началото на процеса. Apple обаче реши да се бори и дори поиска от патентното ведомство да преразгледа патента и да го обяви за невалиден. Бюрото обаче отказа да направи това.

Миналият месец университетът започна второ дело срещу Apple. В него са обвинени процесорите в новите iPhone 6S, 6S Plus и iPad Pro за същото нарушение.

 

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички