Защо батерията на смартфона ви издържа все по-малко с времето


Защо батерията на смартфона ви издържа все по-малко с времето
Снимка: Thinkstock

3875

Една от основните слабости на смартфоните е, че с времето батериите им започват да издържат все по-малко. Причината е в химическите процеси, които се случват в самата батерия, съобщава Business Insider.

Днешните батерии на смартфоните са литиево-йонни. Те са изградени от различни слоеве. Едната страна е негативният полюс, а другата - положителният. По средата има течен електролитен полимер, който позволява на двата полюса да прехвърлят електронни помежду си. Именно тази химична реакция създава електричеството, което се използва от телефона.

Електроните в анода (негативната страна) са със силен заряд и се прехвърлят към катода (положителната страна) в "търсене" на зона с по-малък заряд. Така те "оставят" своите литиеви атоми, които стават положително заредени и преминават през електролита към катода в търсене на своите електрони.

Така в катода се оказва група от литиеви атоми и електрони, които обаче не се събират заедно. Тогава батерията е изтощена. Когато към нея се приложи електричество, т.е. започне да се зарежда, процесът се обръща. В анода електроните и литиевите атоми вече могат да се обединят и са готови за нов цикъл на батерията. 

Всеки такъв цикъл обаче води до известни загуби. След около 400 презареждания, батерията губи около 20% от капацитета си. Ако оставяте често батерията да стигне 0%, процесът ще се ускори. Затова батерията започва да се изтощава все по-бързо. Резките температурни промени също увреждат батерията, както и продължителните големи натоварвания.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички