Зукърбърг се извини и пред ЕП за скандала с личните данни, но пак си спести доста отговори


Зукърбърг се извини и пред ЕП за скандала с личните данни, но пак си спести доста отговори
Снимка: Getty Images/Guliver

2322

Основателят на Facebook Марк Зукърбърг се извини пред Европейския парламент за това, че не е направил достатъчно, за да защити данните на потребителите на социалната мрежа.

По време на изслушването си пред евродепутатите, той заяви: „Не направихме достатъчно да предотвратим използването на инструментите ни за вреда. Това се отнася и за фалшивите новини, външната намеса в изборите и използването на информацията на потребителите. Нямахме толкова широка представа за нашата отговорност и това беше грешка, съжалявам".

По думите му има подозрения за събиране на потребителски данни от страна на 200 приложения, които вече са отстранени. Хиляди други се проучват.

"От всички изследвания, които правим и в други сфери, аз очаквам, че увеличеното инвестиране в безопасността и сигурността ще бъде това, което ще бъде с най-голяма рентабилност. Но нека да бъдем ясни: Безопасността на хората винаги ще бъде по-важна от това да увеличим приходите си", допълни Зукърбърг, цитиран от CBS.

Предприемачът се опита да увери европейските депутати, че Facebook работи за премахването на вредното съдържание в платформата.

„Става въпрос за реч на омразата, терор, насилие, тормоз. Цялото това съдържание няма място при нас“, заяви той и допълни, че именно изкуственият интелект засича 99% от съдържанието на "Ал Кайда" и „Ислямска Държава“ в Ирак и Сирия. Призна обаче, че въпреки всички усилия, Facebook „никога няма да е перфектен в това отношение“.

От своя страна лидерът на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) и бивш белгийски премиер Ги Верхофстад каза на Зукърбърг: „Вие трябва да се запитате как ще бъдете запомнен. Дали като един от големите интернет гении заедно със Стийв Джобс и Бил Гейтс, които промениха нашето общество? Или като геният, който създаде дигиталното чудовище, което унищожи нашата демокрация и общество? Това е въпросът, който трябва да си зададете“.

Той поиска да знае още дали Facebook ще отвори своята книга, за да се види дали всъщност има монопол над социалните медии. „Смятам, че имаме голям проблем тук“, каза Верхофстад.

Като цяло евродепутатите не останаха особено доволни от отговорите на Зукърбърг по време на изслушването.

„Зададох ви 6 въпроса, на които трябваше да отговорите с „да“ или „не“, но отговор така и не получих. Не напразно поискахте точно този формат. Това не е краят на историята“, заяви съпредседателят на групата на „Зелените“ в ЕП Филип Ламберт, който добави, че депутатите ще настояват за още едно изслушване.

„Остават редица въпроси, зададени от моите колеги, на които аз искам да получа отговор“, заяви в края и Ги Верховстат.

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни на свои ред увери парламентаристите, че Facebook ще трябва да представи отговорите в писмен вид през следващите няколко дни.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички